20.05.2009

Kamo nakon srednje?!


Zazvonilo je i posljednje školsko zvono svim učenicima četvrtih razreda na području Hrvatske pa tako i onima u našem gradu. Kako to već generacijski biva prvo je uslijedilo višednevno slavlje i rastajanje od školskih prijatelja s kojima su mnogi dijelili klupe sve te godine uz obećanje da će si i dalje ostati dobri. U takvim trenucima rijetko je tko i pomislio na ono što ih tek čeka.


Za nešto više od mjesec dana ti isti maturanti konačno će odabrati profesiju kojom se žele baviti u životu. Završetkom tog perioda života, otvaraju im se nova vrata i mogućnosti, a izbori puteva kojima će krenuti bitno se razlikuju. Dok će se učenici nekih strukovnih škola suočiti s radom, većina gimnazijalaca odabire daljnje školovanje tijekom kojeg će se razvijati i pronalaziti. Pri izboru fakulteta neki su čak i previše opušteni i optimistični te se tješe činjenicom da će ga moći promijeniti ukoliko im se tamo neće svidjeti.


Kako bismo ustvrdili želje i očekivanja velikogoričkih maturanata, istražili smo što planiraju upisati učenici četvrtih razreda Gimnazije. Želje se razlikuju između pripadnika općeg i matematičkog smjera. Većina gimnazijalaca se odlučila za fakultete društvenih znanosti, od kojih se najviše izdvajaju: Filozofski fakultet, Pravni fakultet i Ekonomski fakultet u Zagrebu. Učenici matematičog razreda Gimnazije također su se u velikom broju odlučili za Filozofski fakultet, ali i za Fakultet elektrotehnike i računarstva. Nekolicina budućih studenata ima namjeru okušati se na Građevinskom, Kineziološkom fakultetu, Strojarskom, Učiteljskom fakultetu, te Medicini, stomatologiji ili Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.


Prema ispitivanjima, navala velikogoričkih gimnazijalaca bit će usmjerena na Filozofski fakultet, a posebno na smjerove kao što su jezici, općepopularnu psihologiju i srodne društvene predmete od kojih su većinu imali priliku slušati tijekom nastave u srednjoj školi. Na Pravo se planiraju upisati svi oni koji oduvijek sanjaju o odvjetničkoj karijeri, ali i oni koji ne znaju što bi drugo upisali. S obzirom na prethodne godine sve je više učenika koji imaju ambicije upisati Fakultet političkih znanosti i jedan od ponuđenih smjerova: novinarstvo ili politologiju.


U sklopu istraživanja o namjerama upisa maturanata, raspitali smo se i o načinu pripreme za razredbene ispite. Velika Gorica već treću godinu za redom omogućava besplatne pripreme unutar škole namijenjene svima zainteresiranima. Mnogi redovito dolaze na te pripreme, dok se oni nešto povoljnijih financijskih mogućnosti upisuju na duge ili kratke pripreme u sklopu Trinoma i sličnih učilišta koje uz stručne i specijalizirane profesore aktivno pripremaju svoje polaznike za nadolazeće upise.


Želimo svima uspješno polaganje razredbenih ispita da upišu ono što uistinu žele. Sretno!


Neki korisni linkovi za samostalne pripreme za razredbene ispite:


www.prijemni-ispiti.com


www.skripte-fakultet.net


S.K.

 

 

 

 
Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.