24.08.2010

Kakvu vodu pijemo...

Ilegalna smetišta i šljunčare, kao i septičke jame, zagađuju vodonosni bazen koji se nalazi ispod zemlje i nešto se mora napraviti po tom pitanju, upozoravaju Velikokosničani Siniša Krčmarek i Rolan Dujmić iz neprofitabilne građanske inicijative “Građanska solidarnost”, čiji je moto - Zaštitimo pitku vodu u zagrebačkom vodonosnom bazenu.


Strogi režim zaštite


Građanska solidarnost postoji od veljače ove godine, a njihova grupa na Facebooku ima već 700 članova iz cijele Hrvatske.


– Moramo probleme zagađivanja vode riješiti zbog budućnosti svoje djece – govori Krčmarek dok odlazimo u obilazak Vodocrpilišta Kosnica, koje je zona strogog režima zaštite.


Svakih pedesetak metara nailazimo na hrpe smeća, a ubrzo i na veliku rupu nastalu zbog ilegalnog šljunčarenja.


Sukob raznih interesa


– Ne znam zašto tako strateška stvar biva bačena pod tepih već više od 30 godina, i čiji se tu interesi štite! Zaštitni šljunčani slojevi nemilice se iskopavaju radi brze zarade, zaštićena područja čak i prvih zona izgledaju kao divlji deponiji smeća – kaže Rolan Dujmić. Nadalje, ističe, sela u zaštićenim zonama nemaju stopostotnu pokrivenost kanalizacijom, pa su i septičke jame građana problem.


Problem o kojem pričaju Krčmarek i Dujmić tiče se mnogo šireg područja od Velike Gorice, jer se spomenuti vodonosni pojas proteže sve od slovenske granice do Ivanić-Grada.


Marka Ružića, stručnog savjetnika za zaštitu okoliša u goričkom Poglavarstvu, upitali smo što Grad namjerava napraviti za rješenje toga problema.


– Postoji program mjera za zaštitu vodocrpilišta Kosnica, koje se proteže sve od Mićevca do Šćitarjeva, ali problem je novac. Program koji, uz ostalo, uključuje sanaciju šljunčara i septičkih jama, stoji 100 milijuna kuna, a toliko Grad nema – kaže Ružić. Ističe da je najvažnije na područje vodocrpilišta uvesti i kanalizaciju, da bi se spriječilo daljnje zagađivanje, ali da je Grad za istu akciju imao Donje Turopolje kao prioritet.


– Problem toga područja su i različiti interesi Zračne luke, arheoloških nalazišta, vodocrpilišta i stanovnika – objašnjava Marko Ružić.


izvor: Večernji listKomentari
24.08.2010 - jajodokrajo
a kaj se vi brinete za kosnicu mi imamo svoje vodocrpiliste koje je najcisce u europi a ako mi ne vjerujete analizirajte vodu i vidjet cete nasa se voda pije iz pipe i ne prokuhava se prije uporabe a kosnica nema veze s vg vodocrpilstom
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati