28.06.2010

Kak su se ženili naši stari

U sklopu Ivanja u Buševcu jučer je, na ljetnoj pozornici, prikazana tradicionalna turopoljska svadba kako je izgledala na početku 20.stoljeća. Uz članove Ogranka seljačke sloge „Buševec“ u izvedbi su sudjelovali i gosti iz KUD-a „Dučec“ iz Mraclina i KUD-a „Nova zora“ iz Donje Lomnice.

Pri samom dolasku na mjesto događaja dočekale su nas mlade dekle koje su stavljale kitice pristigloj publici za simboličnu cijenu od 10 kn, a nakon pozdravne riječi gradonačelnika Dražena Barišića krenuli su svati. Cijelo to vrijeme publika je mogla ne samo uživati u gledanju tradicionalne svadbe, već uživati i u tradicionalnim svatovskim jelima.

Jednodnevna svadba kakvu su uprizorili Buševčani i njihovi gosti sadržavala je sve elemente koji su se i prije 20.st nalazili u višednevnim svadbenim slavljima koja su se održavala u kasnu jesen ili zimu, a trajala su po 3-4 dana. Svadba se održavala i kod mladoženje,u ovom slučaju Vida Lackovića (Nikola Rožić), i kod mladenke Barice Koprenić (Antonija Vnučec), a nakon okupljanja gostiju mladinac i njegova svita prvo su kolima otišli u mladenkinu kuću po škrinu u kojoj se nalazio miraz i stvari koje je mladenka nosila sa sobom u novi doma. Na škrinji po koju su se mladenci uputili sjedio je dečec Štefek  koji je svatima nakon cjenkanja uspio prodat škrinju za simboličnu svotu.

Miraz su u kući mladenca posložile starije rođakinje da se vidi što je mlada donijela,a na pripravljen krevet skočio je jedan od momaka, „da zjunči postel“ kako bi prvo dijete bilo muško. Gospodar svadbe Jura brinuo se da cijela svadba bude u skladu s tradicijom i običajima, pa je tako nadgledao sposobnost mladenca za ženidbu tražeći da od drveta postavljenog na mladenkin rubac nasiječe trijeske za ogrjev, ali i da mu ne podmetnu lažnu mladu.

tursvadba2.jpg

Pri prvom susretu mladenaca, par se primi za ruke i okreću se tri puta u smjeru sunca (oposunce), a djever (kasnije „debeli kum“, a danas „kum“) prstenje polijeva vinom uz želje da ih „dragi Bog poleje ze vsem dobrem“. Nakon obreda u crkvi, svatovi su se vraćali u mladenkinu kuću,a potom se slavlje nastavilo kod mladenca, gdje mladenka pri dolasku udara u prag govoreći „vsem prah pod moj strah“ dajući do znanja da se neće nikoga bojati u novom domu. Nakon toga slijedilo je „nakolenče“-stavljanje djeteta u krilo mladenke kako bi prvo dijete bilo muško.

Kako bi se znalo da je mlada sada prava sneja skidala joj se djevojačka parta (ukras u kosi)i stavljala pocelica-znak udane žene,nakon čega sa sabljama mladenac i njegovi prijatelji plešu ples za partu. A da se nije darivalo samo mladence, dokaz je mladenkino darivanje svekrve i svekra, gospodara svata,glavne kuharice i prijateljica s pregačama, vrpcama i sličnim sitnicama koje su nekad vrijedile više nego danas.

tursvadba1.jpg

Kako se ne bi veselili samo na pozornici svatovi su pozvali na ples i publiku tako da su se mnogi pridružili u kolo ili drmeš kako bi zajedno obilježili kraj jedne buševačke svadbe kakve su nekad bile.

Ivana CrnkovićKomentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati