25.01.2011

Jutarnji list: Šuker preko Šimunovića kontrolira velikogoričkog gradonačelnika

Član Uprave Fine je i HDZ-ovac Ante Šimunović, iako nema diplomu ekonomskog fakulteta nego visoke poslovne škole na kojoj je stekao zvanje - stručnog prvostupnika poslovne ekonomije. Na visoki položaj u državnoj financijskoj agenciji Šimunovića je navodno postavio bivši ministar financija Ivan Šuker premda ne udovoljava propisanim uvjetima obrazovanja.

Ministarstvo uprave

Statut Fine, članak 18, naime, jasno propisuje da član Uprave može biti osoba koja ima visoku stručnu spremu iz područja djelatnosti Agencije", Šimunović, pak, kao što piše i u njegovu životopisu, ima diplomu stručnog prvostupnika,a to prema tumačenju same državne uprave nije visoka nego - viša stručna sprema.

Ministarstvo uprave na svojoj web stranici objašnjava odredbe Zakona o akademskim nazivima i akademskom stupnju.

"Prema odredbi članka 14. stavka 3. podstavka 3. Zakona o akademskim i stručnim nazivima, stručni naziv stečen završetkom dodiplomskog studija u trajanju od tri godine, čijim se završetkom stječe viša stručna sprema (VŠS), izjednačen je sa stručnim nazivom - stručni prvostupnik (bacealaureus)", navodi se na stranicama Ministarstva uprave.

Kontrolira Barišića

U slučaju Šimunovićeva imenovanja u Upravu vodeće hrvatske tvrtke na području financijskog posredovanja nije bila važna stručna sprema jer ga je, kaže naš izvor iz HDZ-a, tamo postavio bivši ministar financija dok je bio na čelu Nadzornog odbora Fine. Da je Šukerov čovjek, potkrepljuje i to što je četiri godine bio zamjenik gradonačelnika u Gorici, a sada je tajnik velikogoričkog HDZ a i predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Velike Gorice.

- On je u stvari Šukerov kontrolor velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića - kaže HNS-ovac Goran Beus Richembergh, a jedan HDZ-ovac tvrdi da Šuker preko Šimunovića i dalje kontrolira Finu.

Šimunović nam je i sam priznao da nema završen ekonomski fakultet nego visoku poslovnu školu koju je, kako kaže, završio "2006. ili 2007, ne sjećam se točno", odnosno godinu ili dvije prije dolaska u Finu.

Skromno iskustvo

Zadovoljavam sve uvjete obrazovanja za mjesto člana Uprave Fine - ustvrdio je Šimunović. No, otkrio je i da je visoku poslovnu školu završio jer je izgubio pravo studiranja na Ekonomiji.

- Nakon deset godina studiranja na Ekonomskom fakultetu, gdje sam upisao 4. godinu studija, izgubio sam zakonsko pravo studiranja na tom fakultetu, pa sam završio visoku poslovnu školu Libertas, gdje sam položio razliku od 16 predmeta - objašnjava Šimunović. Oporbi je Šimunović trn u oku i zbog skromnog radnog iskustva jer je radio četiri godine u privatnoj tvrtki za poslovno savjetovanje, te manje od dvije godine kao komercijalist u Ini. No, Šimunovića te optužbe ne zabrinjavaju.

-  Otkada je na čelu Fine ova Uprava, u kojoj sam i ja u 2010. smo, nakon nekoliko godina loših poslovnih rezultata, ostvarili dobit od 80 milijuna kuna - odgovara Šimunović.

autor: Suzana Barilar / Jutarnji list
Komentari
25.01.2011 - da ziher
ma nebi to suker napravio nema sanse.
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati