08.03.2011

Jutarnji list nahvalio izložbu u Galženici

Galerija Galženica u Velikoj Gorici, koju već desetu godinu vodi povjesničar umjetnosti Klaudio Štefančić, svake godine ima ambiciozno zamišljenu tematsku okosnicu programa. Ove je godine to veza između dizajna i umjetnosti, a prva izložba u nizu je “Miriabilia”, zajednička izložba japanske umjetnice Yoko Fukushima, umjetnice iz Beograda Tatjane Vukelić, te modnog dizajnera i umjetnika Silvija Vujičića, čiji je rad na izložbi premoćan nad radovima njegovih mlađih kolegica.

Naime, ono što izlažu umjetnice zanimljiva je dosjetka, a Vujičićev je rad ozbiljna studija. Tema rada Tatjane Vukelić je kritika društva opsjednutog mladošću, ona putem videa simulira reklamu agresivnu poput onih s televizijske prodaje, no u ponudi je ljudska koža. Nudi se i muška i ženska, a u posebnom paketu dolazi “dobro uščuvana koža 24-godišnjakinje”.

Fokushima izlaže nekoliko radova, a najupečatljiviji je onaj gdje umjetnica, koja je majka petomjesečne kćerke, svoje mlijeko stavlja u kuglicu sa snijegom, kakva se kući nosi s putovanja.

Taj se projekt, doduše, može dovesti u vezu s jednim ranijim projektom, “Parfem”, koji je Silvio Vujičić bio postavio u zagrebačkoj galeriji Miroslav Kraljević. Izložbeni je prostor pretvorio u vlastiti laboratorij te bi od izlučevina posjetitelja napravio parfem.

Polazište novog Vujičićevog rada, “Studija organskih boja za alkemijski poliptih”, pokazanog u velikogoričkoj galeriji, kultna je renesansna slika braće Van Eyck “Ghentski oltar”, čiji je sastav boja dugo proučavao.

Pokušavajući rekonstruirati dugotrajan i kompliciran postupak rađenja boje kakvim su se služili i stari majstori, vrši mnogobrojne laboratorijske pokuse, čije rezultate bilježi rukom. Izlaže i bilježnicu s pokusima i rezultatima te saznanja do kojih je došao nakon dugotrajnog proučavanja o ekonomskoj i simboličkoj vrijednosti boja, kao i o kolorističkom monopolu na crvenu boju. Ekskluzivne boje koje dobije u vlastitoj proizvodnji, umjetnik stavlja na obične T-shirt majice.

Osim studije za boju, izlaže i Fontanu Studija za reprodukciju s porama: sastoji se od ogrtača napravljenog od biljaka, spojenog s posudom s vodom.

Osim u galeriji Galženica, trenutačno izlaže i u MSU, na T-HT-ovoj izložbi suvremenih umjetnika, i tamo također ima sjajan, doduše puno poetskiji rad, isto vezan uz boju. Siva je boja načinjena od istih sastojaka kao i japanska šminka, a to su među ostalim i kamenice, i napravljena je u vidu oblaka, koji svaki put kad se uzdiže boji platno uz koje stoji, mijenjajući inspirativne oblike.

Svestrani Vujičić s fotografkinjom Kristinom Lenard nedavno je imao izložbu modne fotografije u galeriji Kranjčar, a s arhitektima Studia UP i umjetnicom Ivanom Franke zaslužan je za hvaljeni vizualni identitet novog poslovnog sjedišta Spectator grupe u Radničkoj ulici u Zagrebu.

Osim toga uspješan je i kao kostimograf. Njegovi najraniji radovi iz sredine 90-ih nastali su na temelju etnoloških proučavanja odjeće Istre i Slavonije. Odmah shvaća koliko moda brže komunicira od bilo kojeg drugog medija, a razlike i sličnosti između likovnog i modnog procesa postaju nepresušnim vrelom inspiracije.

Stvara i sjajnu nosivu modu, dok se u umjetnosti često bavi i okrutnim pravilima te mode. Zanima ga krhkost materijala.

autor: Patricia Kiš / Jutarnji list


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati