26.04.2010

Jurjevo obilježeno i u Starom Čiču


Dok se širom velikogoričkog kraja obilježavao dan Sv.Jurja, malobrojni Turopoljci su posjetili Staro Čiče, mjesto rođenje najpoznatijeg Jurja ovog kraja - isusovca i hrvatskog književnika Jurja Habdelića.

Na mjestu gdje je u 16.stoljeću stajala župna crkva, danas se nalazi mala kapelica i spomenik Habdeliću. O održavanju se brinu mještani Starog Čiča i župa Vukovina,a tek jednom godišnje, na dan sv.Jurja, na tom mjestu se održava svečana misa. Osim lokalnih župljana malo tko se sjeti posjetiti ovo mjesto.

jurjevostaročiče.jpg

Ipak ove godine, osim mladih mještana u narodnim nošnjama i DVD-a Staro Čiče, svečanosti su pridonijeli članovi udruga gradskih počasnih gardi iz cijele Hrvatske. Zrinska garda Čakovec,Kliški uskoci, gradska straža iz Bakra, Djevojačka straža iz Križevaca, Karlovačka gradska straža, požeška građanska straža sv. Grgur,članovi Družbe hrvatskog zmaja, ali i naš turopoljski banderij, na tren su vratili duh bogate hrvatske povijesti na ovom malom povijesnom mjestu.

Na kraju mise vlč. Đuro Sabolek zahvalio se gostima, te ih zajedno,kao i mještane, pozvao da i dalje čuvaju baštinu i tradiciju svoga kraja.Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati