09.12.2010

Izvanredne mjere obrane

Tjedan dana nakon što su počeli podizati pomoć za saniranje šteta od rujanskih poplava mještani velikogoričkih naselja uz Savski nasip zabrinuto su pogledavali preko nasipa u rijeku koja se polako podizala.

Obišli smo sinoć nasip od Drneka do Strmca Bukevskog kako bi i sami se uvjerili u podatke s mjerne postaje Rugvica koji su ukazivali na rast vodostaja. Tijekom četvrtka Sava je narasla više od 4 metra te u 23 sata dostigla razinu od 841 cm, tek metar manje od rujanske razine na kojoj su nasipi na više mjesta pukli.

Mjesta panici nema

Iako je ova razina vodostaja pokrenula izvanredne mjere obrane od poplave stanje je pod kontrolom, a posljednji podaci govore da se rast vodostaja polagano smanjuje dok je više uzvodno rijeka i u opadanju.

savaprosinac1.jpg
Iako je Sava ostala na metar od vrha nasipa u nekim mjestima pogled je pomalo zabrinjavao

Nasip su tokom večeri obišli gradonačelnik Dražen Barišić, dožupan Rudolf Vujević, zapovjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Stjepan Kos i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Boris Turan.

- Još ujutro smo imali sastanak kriznog stožera, a čitavu noć bit ćemo dužurni. Sada reagiramo puno pametnije, puno mirnije - poručio je gradonačelnik Barišić.

Organizirana su dežurstva i nasip se obilazi, u pripravnosti je 150 vatrogasaca, šljunak se razvozi, a pripremljeno je i 30 tisuća vreća. Očekuje se najbolje, ali priprema kao da se očekuje najgore.

Mještani ne očekuju probleme

Na mjestu puknuća nasipa u Sopi Bukevskoj susrećemo predsjednika mjesnog odbora u obilasku. Kaže da ne očekuje probleme i da je stanje zadovoljavajuće.

- Doveli su nam tri kamiona šljunka, a akcija je počela oko podneva i na mjestu gdje je nasip puko postavili smo zečje nasipe - kaže Ivan Radina.

Njegov sumještanin baterijskom lampom osvjetljuje čelične grede koje vire iz zemlje. - Piloti nisu zabiti do kraja u zemlju, čekali su ljepše vrijeme da posao završe - kaže mladić.

savapoplava2.jpg
Stabla uz nasip ponovno su u mutnoj vodi rijeke koja je izašla iz korita

Ozbiljnije su situaciju shvatili čelnici grada i službi za spašavanje pa se ništa ne prepušta slučaju.

- Sve je pod kontrolom. Vatrogasci i Crveni križ su u pripravnosti. Šljunak i vreće se dopremaju u mjesta, ljudi su upozoreni, ali mjesta panici nema - rekao je gradonačelnik.

Iako je zabrinutost mještana uz nasip opravdana, jer sada "pušu i na hladno", noć je mirna, a nadamo se da će jutro donijeti i olakšanje.

savaprosinac.jpg


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.