10.11.2010

Izložba nošnji FA Turopolja u Zagrebu

Očuvane stare tradicijske nošnje hrvatskih krajeva ponos su Folklornoga ansambla Turopolje iz Velike Gorice. Što sve imaju, brižno čuvaju i obnavljaju pokazat će na izložbi "Ruho iz riznice ansambla Turopolje" koja se otvara u srijedu u podne u uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije u Preradovićevoj 42 u Zagrebu.

U povodu proslave 35 godina postojanja i djelovanja FA Turopolja bit će predstavljena bogata riznica nošnji.

S plemenitim ciljem očuvanja vjekovima duge domorodne kulture svoga kraja, prezentirajući ga kroz univerzalni jezik pjesme i plesa, okupljena mladost Folklornog ansambla Turopolje kroz svoja različita životna godišta njeguje nasljedno stvaralaštvo kao svoj nacionalni specifikum i nacionalnu prepoznatljivost pod nazivom "Pjesme i plesovi Hrvata“.

Ansambl djeluje kao amaterska institucija, a uz folklor njeguje i vokalno-instrumentalne i instrumentalne izvedbe. U svojoj riznici posjeduje bogat fundus tradicijskih narodnih nošnji iz svih krajeva Lijepe Naše, o kojem se brine umjetnički voditelj folklorne sekcije Tomislav Miličević.

Ansambl je osvojio mnoga priznanja, između ostalih Srebrnu medalja na međunarodnom festivalu u Llangollenu u Velikoj Britaniji 1994., prvu nagradu na Festivalu u Castrovillari u Italiji 1998., Grand prix na XVI. međunarodnom festivalu folklora u Žywcu i 42. tjednima kulture Beskidzkiej 2005., kao i županijsku plaketu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu 2007.

autor: Dorotea Jendrić / Večernji list


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

-izložba slika hrvatskog slikara
-izložbeni prostor POUVG-a