15.03.2010

Izložba knjiga o hrvatskom jeziku


Područna knjižnica Galženica će u utorak, s početkom u 19 sati, otvoriti izložbu knjiga o hrvatskom jeziku iz privatne zbirke Stjepana Rendulića. Izložbu će otvoriti prof.dr. Ivo Pranjković, a vrijedne knjige, izvornike i pretiske, možete razgledati do 23. ožujka.

U povodu Dana hrvatskoga jezika kojima se obilježava objavljivanje Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika u ožujku 1967. godine, Gradska knjižnica Velika Gorica predstavlja dio privatne, obiteljske knjižnice Stjepana Rendulića, zbirku publikacija (pretisaka i izvornika) o hrvatskom jeziku od Bartola Kašića (1604.) do naših dana. Brojna izdanja pravopisa, rječnika, gramatika, jezičnih savjetnika te drugih stručnih publikacija svjedoče o povijesti i razvoju hrvatskoga jezika koji bi ponovno morao biti u fokusu zanimanja cjelokupne hrvatske javnosti.

Stjepan Rendulić (r. 1948. u Velikoj Mlaki), po struci statističar demograf zaposlen u Gradu Zagrebu, u svojoj bogatoj kućnoj knjižnici ima nekoliko tisuća knjiga različitog sadržaja. Počeo ih je prikupljati u vrijeme kada one nisu bile dostupne kao danas. Bibliofila i kolekcionara Rendulića posebno zanima govor i jezik užeg zavičaja. Predsjednik je Ogranka Matice hrvatske Velika Gorica.

Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

-izložba slika hrvatskog slikara
-izložbeni prostor POUVG-a