10.03.2011

Hrvoje Žužić pomilovan

Hrvoje Žužić, osuđen 2007. godine na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što je pijan skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula Ružica Pavić, a njezin dečko Hrvoje Matijašić zadobio teške ozljede, u petak izlazi iz zatvora! S izdržavanja kazne izaći će više od godinu dana prije nego što je po presudi karlovačkog Općinskog suda trebao biti u zatvoru.

A odluku da ga se pusti na slobodu prije izdržane kazne donijelo je lanjskog prosinca povjerenstvo za uvjetni otpust koje je u kaznionici u Lipovici, gdje je Žužić bio zatvoren, raspravljalo o molbama za prijevremeni izlazak osuđenika. Da se Žužićevoj molbi udovolji postojali su svi zakonski uvjeti, ponajprije onaj da je izdržao više od dvije trećine dosuđene kazne. O njegovu prijevremenu puštanju na slobodu, kojem su prethodile dvije odbijenice Vrhovnog suda od kojeg je tražio ublažavanje kazne, obaviještena je policija i sudac izvršenja kojemu će se morati javljati.

Obitelj Ružice Pavić i njezina dečka Hrvoja Matijašića o odluci Povjerenstva za uvjetni otpust nije obavijestio nitko. Zapravo, po važećim propisima do 2012. godine to nitko neće ni biti dužan učiniti. S prvim danom sljedeće godine tu će obvezu imati Uprava za probaciju, koja za sada o izlascima na slobodu izvještava obitelji žrtava seksualnih zločina.

I dalje na štakama

– Promijeniti ne možemo ništa, vratiti ne možemo ništa. Žao mi je i njega, žao mi je što se to baš njemu to dogodilo – kazala je Mirjana Pavić, majka poginule 19-godišnje Ružice Pavić.

Žao joj je, kaže, što iz njezine tragedije koja se zbila tog 1. kolovoza nije izvučena pouka:

– Treba povećati svijest mladih koji piju, a zatim voze. Svaki dan vidimo i čujemo za takve tragedije – rekla je i dodala da nema više nikakvih komentara.

– Što reći? Oni su i do sada radili što su htjeli. A samo ja znam u kakvim se patnjama moje dijete budi i liježe – kazao je Marinko Matijašić, pa poput Mirjane Pavić, ispričao da mu je žao što hrvatska mladost i dalje gine, a ništa se ne mijenja. Za sina Hrvoja, koji je nakon nesreće zbog zadobivenih ozljeda dugo vremena proveo u kolicima, kaže da i dalje hoda uz pomoć štaka, zdravlje mu je narušeno i potkraj mjeseca mora u toplice jer tako održava postojeće zdravstveno stanje. Prije nešto više od godine Hrvoje Matijašić se i oženio djevojkom podrijetlom iz Ogulina.

Hrvoje Žužić u zatvoru je učio za ispite na Ekonomskom fakultetu, na kojemu je bio uzoran student. I prije nesreće koju je oko 5 sati i 50 minuta skrivio u Velikoj Gorici naletjevši na stražnji dio opel corse BMW-om 745D koji je vozio brzinom od 111 kilometara na sat, s najmanje 2,15 promila alkohola u krvi, Žužića je policija evidentirala kao prometnog prekršitelja.

Brojne kontroverze

Sudski postupak od početka su pratile kontroverze: u isti dan je protiv njega podignuta optužnica i pušten je iz pritvora, o čemu je odlučivalo vijeće suda u Velikoj Gorici, gdje kao sutkinja radi i njegova majka. Suđenje je na kraju premješteno u Karlovac gdje je na rasprave Hrvoje Žužić dovođen s lisičinama na rukama i nogama. Nakon presude koju je donijela sutkinja Općinskog suda Elma Kaleb Mamić od pet godina zatvora, što je ujedno bila i prva takva presuda za izazivanje prometne nesreće u kojoj je jedna osoba poginula, njegov braniteljski tim izjavio je da se sve vrijeme zapravo sudilo Hrvojevu ocu Željku Žužiću.

autor: Marina Borovac / Večernji list


Komentari
16.04.2011 - pero
prezivjeli bi/je trebao pokrenuti privatnu parnicu i traziti odstetu od osudjenog, za troskove lijecenja, rehabilitacije, pretrpljene fizicke i drusevne boli, gubitka potencijalnog prihoda itd......nek ga lupe po zepu...
12.03.2011 - Endsieg
za nekoga kome je uobičajen obrazac ponašanja svako malo sjedati pijan za volan te skupljati prometne prekršaje nemam razumijevanja, htio on to ili ne napraviti. bio on žužić, perić, jović... svojim ponašanjem je taj mali govnar prekinuo jedan mladi život i sad bi ja njega trebao braniti da je doživotna preoštra kazna?! u zatvor, i to ne ove naše, u gvatemalu ili salvador. razlika je između "voziti pijan" i "pijan autom ubiti nekoga", ako ti ne vidiš razliku stvarno ne znam kaj da ti velim...
11.03.2011 - KKK 1
GLAVNO DA SE DECKO koji je volio ruzicu i bio tesko ozljedjen naso drugu i ozenio svaka mu cast
11.03.2011 - ado_14
"Nakon presude koju je donijela sutkinja Općinskog suda Elma Kaleb Mamić od pet godina zatvora, što je ujedno bila i prva takva presuda za izazivanje prometne nesreće u kojoj je jedna osoba poginula" endsieg pa govoris ko da je decko htio nekog ubit svojim autom a uostalom ko dns nije vozio a da je prije toga popio..svakome se moglo dogodit a decko je medijski razapet zato kaj je zuzic
11.03.2011 - Endsieg
@anonimac, život za život, razmisli malo o tome kad će ti frend plaćati cuge na šanku...
10.03.2011 - Opcinar goricki
Nikad vise takvome vozacku! ako opet bude vozijo onda nema pravde u ovoj drzavi.
10.03.2011 - centarVG
Sramota!! Pijanca i ubojicu puštaju na slobodu, fuj!!
10.03.2011 - anonimac
po cemu to bi trebao dobit dozivotnu? ne lupetaj
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.