06.01.2010

Hrvati imaju loš i skup internet


Najnoviji podaci sa svjetskog telekomunikacijskog tržišta govore kako je prosječna europska cijena brzog interneta za 1 Mbps oko 18 kuna, dok je prosječna cijena takve iste brzine u Hrvatskoj u prosjeku veća od 100 kuna u ADSL prometu, što ovisi o tarifama pojedinih operatera.

Što se tiče brzina pristupa internetu najveće su u Europi u skandinavskim zemljama gdje prednjači Finska sa 22 Mbps, slijede Švedska sa 18,2 Mbps i Francuska sa 17,6 Mbps. SAD se, iako je to kolijevka interneta, sa 4,8 Mbps smjestio u sredinu ljestvice, dok bi Hrvatska držala neko od mjesta na začelju jer se prosječna brzina pristupa internetu (ADSL i slične žične tehnologije) procjenjuje na maksimalnih 2 Mbps.


Najveća prosječna brzina pristupa internetu je uvjerljivo na Dalekom istoku u Japanu koji ima 61 Mbps, a slijedi ga Južna Koreja sa 46 Mbps.


Hrvatska dobro ne stoji ni u udjelu broadband pristupa internetu u odnosu na ukupan broj korisnika svjetske računalne mreže jer bi sa 11,83 posto (podaci za kraj 2008. – HAKOM) bila uvjerljivo zadnja među promatranim zemljama. Čak i kada se zbroji broj korisnika mobilnog interneta, a njih je u Hrvatskoj znatan broj, ukupna penetracija ne prelazi petnaestak posto.


Na svjetskoj razini rijetke su zemlje s manjim udjelom broadband korisnika od 40 posto, a među promatranim zemljama jedino u tu kategoriju spadaju Turska i Meksiko.


Zanimljivo je da više od 80 posto korisnika ima brzi pristup internetu u Finskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Islandu, Danskoj, Velikoj Britaniji.


izvor: business.hr
Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati