19.11.2010

Gradski zbor "Franjo pl. Lučić"

Velikogorički zbog „Franjo pl. Lučić“ sudjelovao je nedavno na koncertu u Crkvi Sv. Katarine u Zagrebu u povodu 44. obljetnice Hrvatske lige za borbu protiv raka.

Koncert u organizaciji Lige i Udruge „Europa Donna Hrvatska“, uz svesrdnu pomoć i podršku Lidie Capković-Martinek, glasnogovornice Zračne luke Zagreb, koja je i predsjednica Zbora, bio je još jedna prilika da se zbor predstavi zagrebačkoj publici koja ga je nagradila dugim pljeskom i komplimentima za izvedbu.

Sav prihod od ulaznica za taj koncert, na kojem su pjevale i operne dive Martina Tomčić, Sandra Bagarić i Oriana Vozila, namijenjen je Centru za socijalnu psihoonkologiju i rehabilitaciju Klinike za tumore koji pomaže oboljelima i njihovim obiteljima u borbi  s teškom bolešću.

Pod ravnanjem prof. Dubravke Veliki, zbor je nadahnuto izveo Arcadeltovu „Ave Mariju“, „Sicut cervus“ (1. dio) Palestrine, Duganovu „Molitvu“ i Leščanovu „Zdravu Devicu“, a uspjehu je pridonio i prekrasan ambijent poznate gornjogradske barokne crkve s vrhunskom akustikom.

zborflucic.jpg

Do kraja godine Zbor će još gostovati u Koprivnici na festivalu kajkavske zborske pjesme, a nastupit će tradicionalno i na otvorenju Lucijskih dana u Velikoj Gorici. Kao i svake godine održat će i božićni koncert s tradicijskim i drugim više ili manje poznatim božićnim skladbama.

Prilika je da se podsjeti da je Gradski zbor s lijepim uspjehom početkom listopada sudjelovao na 47. susretima  hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu istarskom, gdje se u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske, natjecalo 13 zborova, izlučenih među  60 zborova iz cijele Hrvatske. Uspjeh je bio pojaviti se u tom probranom društvu  kao predstavnik Zagrebačke županije, a još  više dobiti odlične pohvale i poticajne sugestije za dalji rad.

Jedna od njih odnosi se i na nedostatan broj stalnih članova zbora potrebnih za izvedbu zahtjevnog programa. Mnogi zboraši dođu i odu kad se suoče sa spoznajom da se vrhunska izvedba, kakvoj teži dirigentica prof. Dubravka Veliki, temelji na redovitom dolaženju na probe i strpljivom ponavljanju i „tesanju“ svake dionice. To ne umanjuje radost pjevanja, već naprotiv, pravi zboraši  u tome znaju uživati  na probama, a još više na nastupima.

Poseban začin su gostovanja,  putovanja i susreti s ljudima istih afiniteta (u Rim, Prag, Bratislavu, Grac, Krakov, Šopron i diljem Hrvatske) gdje je zbor predstavljao svoj grad i domovinu.

Zbor poziva sve sugrađane lijepa glasa da dođu na audiciju u Umjetničku školu „Franjo pl. Lučić“, Slavka Kolara 39, i priključe se ljepoti i radosti pjevanja i druženja: utorkom i petkom, od 20 do 20,30 sati.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati