29.04.2010

Gradonačelnik izbačen iz skupštine


Gradsko vijeće Grada Velike Gorice na jučerašnjoj sjednici po hitnom je postupku usvojilo odluku kojom je postavilo novu skupštinu trgovačkih društava u vlasništvu Grada  i time gradonačelnika Dražena Barišića razriješilo funkcije jedinog člana skupštine. Time je gradonačelnik izgubio direktnu mogućnost kreiranja politike gradskih poduzeća jer skupština, međuostalim, ima i nadležnost imenovanja direktora.

Ovom odlukom u Skupštine trgovačkih društava u vlasništvu Grada Velike Gorice imenovani su Vesna Fabijančić Križanić kao predsjednica Skupština, Tonino Picula, Goran Beus Richembergh, Tajana Amšel Zelenika, Željko Fadljević i Ozren Robić iz koalicije koja ima većinu u Gradskom vijeću.

vijećetravanj.jpg
Kohabitacija dviju suprostavljenih političkih strana u gradskom vijeću nikako da zaživi


Oproba u Gradskom vijeću nikako se ne slaže ovakvom odlukom, a o novim članovima skupštine vijećnik HDZ-a Ante šimunović je rekao: "Sve stručnjaci odreda kojima je najsigurnije ponovno dati društva na upravljanje kako bi ih ponovno uništili."

Kontrolu nad skupštinom Gradsko vijeće pokušalo je ostvariti još sredinom prošle godine kada je izmijenilo odluke o osnivanju trgovačkih društava, ali je iz Ministarstva uprave to obustavljeno. Naime, kako je to bilo vrijeme primjene novih zakonskih propisa kojim se ukinulo i gradsko poglavarstvo, nije bilo zakonski jasno objašnjeno tko ima ovlast nadzora skupštine.

Vijećnici većine sada temelj za ovakvu odluku nalaze u rješenju Ustavnog suda od 17.ožujka 2010. godine po kojem gradsko vijeće odlučuje hoće li se statutom grada pravo o imenovanju i razrješenju predstavnika u skupštinama dati gradonačelniku ili gradskom vijeću.

Stav oporbe predvođene gradonačelnikom je bio da nije poštovana potrebna procedura za donošenje ovakve odluke i da treba ići prvo u izmjene Statuta Grada, a svakako kako gradonačelnik odgovara za stanje u gradu, time i rad gradskih poduzeća, treba imati i pravo upravljanja skupštinom.Komentari
11.05.2010 - Turopolac
Je da zbacili..nema kaj ni delati tam...a pravnica je sve to i omogučila..šteta kaj se hadezeovci nemreju natjecati znjom :D
01.05.2010 - hudini
A jadna im predsjednica Skupštine,pravnica a ne zna pročitati jedan Statut!!!!! A hoće upravljati!!!
30.04.2010 - NEDADANE
Izbacili?! Čovjek je samo otišao po ćevape u obližnju pečenjarnicu za gladne zastupnike...
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati