°C 5

Zrakoplovci iz školskih klupa ravno u hangare

26.01.2018.

Juraj

Zrakoplovna-tehnička škola Rudolfa Perešina i Ministarstvo obrane postigli su značajnu nadogradnju suradnje koja će kvalitetnim učenicima omogućiti ne samo stipendiju za vrijeme školovanja već i zapošljavanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Izvrsne su to novosti za sadašnje i buduće učenike, a koje su potvrđene i na jučerašnjem roditeljskom sastanku učenika i roditelja 3. i 4. razreda IRE i ZIM smjera s predstavnicima Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Glavnog stožera Oružanih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Značajno je to proširenje suradnje koja se već provodila kroz zajedničke aktivnosti poput pohađanja praktične nastave učenika Zrakoplovne škole u postrojbi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

- Suradnja se na obostrano zadovoljstvo i dalje proširila te je osim financijske nagrade polaznicima prakse dogovorena suradnja oko stipendiranja učenika koji se školuju za zrakoplovne tehničare ZIM i IRE, a što je početak za zapošljavanjem učenika u postrojbama Hrvatskog ratnog zrakoplostva i protuzračne obrane - potvrdio nam je ravnatelj škole Vedran Šarac.

Obzirom na skoru nabavu novog višenamjenskog borbenog zrakoplova nameće se potreba za školovanim kadrom za održavanje zrakoplova te je Odlukom ministra Damira Krstičevića omogućeno stipendiranje učenika Zrakoplovne škole koji uz određene preduvjete ostvaruju pravo na zapošljavanje, a zatim i nastavak vojne karijere. U prepunoj dvorani učenici i roditelji mogli su postaviti pitanja vezana uz dobivanje stipendije i sve ostalo vezano uz nastavak obrazovanja i stručnog usavršavanja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, odnosno ostvarivanje profesionalne vojne karijere kao zrakoplovnih tehničara.

- Ovaj oblik suradnje s Ministarstvom obrane i Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom veliki je korak te uz ostvarivanje određenih preduvjeta omogućava direktno zapošljavanje učenika Zrakoplovne škole što je odlična veza strukovne škole s potrebama tržišta rada - kaže ravnatelj Šarac.

Zbog sve većih potreba u zrakoplovstvu i sama škola ima potrebe za proširenjem i modernizacijom te se škola intenzivno priprema kako bi u narednim godinama dobila nove prostore.