°C 26

Vijećnici o aktualnim projektima i problemima

20.09.2018.

Juraj Odrčić

Vijećnik Alan Šembera (MOST) zabrinut je za prometnu situaciju u gradu, a postavio je i pitanje stanju na atletskoj stazi s obzirom na radove na rasvjeti.

Što se tiče prometa gradonačelnik Dražen Barišić složio se da je slika prometa u gradu sve otvorenija te istaknuo kako će se uskoro provesti značajnija analiza koja bi trebala iznjedriti nova rješenja za kritične točke u gradu.

-Za križanje u Sisačkoj ulici odnosno kod skretanja za Lidl, jedino rješenje koje smo u ovom trenutku mogli izvesti  da smo imali više vremena i da se ranije promišljalo da se tamo napravi jedan veliki rotor. Provest ćemo još jednu značajniju analizu i dati još neka rješenja jer ovo sada trenutno stanje na koje ste nas svi upozorili doista nije normalno – kazao je Barišić dodavši da do poboljšanja sigurnosti u prometu treba doći pojačanim kontrolama i discipliniranjem vozača na velikogoričkim prometnicama.

Na pitanje o atletskoj stazi odgovorio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec istaknuvši kako je zbog radova na rasvjeti koja će biti gotova početkom listopada jedan dio staze privremeno sužen, a sva eventualna oštećenja dužan je popraviti izvođač radova.

Odvoz otpada po kilaži

Damir Šimunić (SDP) pitao je za povećanje cijena komunalnog otpada ukazavši na to da se cijena usluge povećala.

-Mi trenutno radimo projekcije da većina građana ne dobije povećanje da cijena ostane takva kakva je. Tako da ovo povećanje od 8 kuna koje spominjete, ne znam kako se to može dobiti jer cjenik nije još na snazi – odgovorio je direktor VG Čistoće Ivan Rak.

Naime, Rak je istaknuo kako će se cjenik odvoza komunalnog otpada morati uskladiti sa zakonom, a naplata će se vršiti po količini miješanog komunalnog otpada, a ne po kvadraturi ili po broju članova kućanstva kao do sad. Grad Velika Gorica i VG Čistoća rade na tome da se cijena ne poveća. Dodao je i kako se Grad prijavio na natječaj krajem svibnja putem kojeg je nabavljeno 30 000 kanti i kompostera.

-Objekti će moći odlučiti da li oni žele imati smeđu kantu ili će imati komposter koji će sami raditi. Ukoliko će imati komposter od formiranog novog cijenika, cijena pružanja usluga će biti nešto niže jer nećemo voziti kantu već će oni sami kompostirati – kazao je Rak.

Vijećnik Željko Stalinović (MB365) pitao je kakva je mogućnost uvođenja rasvjete na igralište u Velikoj Mlaci.

- Jedan dio rasvjete koji je bio na pomoćnom terenu odnosno na travnatom terenu  sa stupovima koji su već u Mlaki bit će preseljeni u Veliku Mlaku i nakon završetka radova tamo ćemo užurbanim tempom, postaviti stupove i spojiti te reflektore, ali htjeli bi kao i što svugdje radimo sa svom potrebnom dokumentacijom  obzirom da se radi i o struji i o stupovima koji mogu biti vrlo opasni gledateljima, igračima i djeci pa moramo voditi računa. Ono što vam ja mogu reći je da će do kraja ove godine odnosno do kraja sezone to biti riješeno – kazao je Barišić.

Drugim pitanjem vijećnik je ukazao na potrebu postavljanja ležećih policajaca u Donjoj Lomnici zbog sigurnosti u prometu, na što mu je gradonačelnik obećao da će se taj problem riješiti te će se ležeći policajci postaviti.

Stara općina pred obnovom

O projektu rušenja zgrade stare Općine i gradnje novog objekta raspitivala se vijećnica Sanja Zado (MB365).

Budući da se u okruženju buduće zgrade nalazi crkva i muzej projekt je limitiran te će se njegov konačni oblik saznati nakon sastanaka s konzervatorima.

-Ovih dana je završni sastanak u Ministarstvu kulture s konzervatorima da li se može taj gornji dio izgraditi ili ne i onda ćemo znati koji će biti konačni oblik i gabariti tog objekta nakon čega ćemo ishoditi građevinsku dozvolu i raspisati natječaj za zakup prostora – kazao je Barišić.

Budući da sadašnji prostor koriste brojne udruge, među njima i Crveni križ, gradonačelnik je kazao kako se s udrugama vode intenzivni razgovori o zamjenskim prostorima.

Novi autobusni kolodvor

Vijećnica Karmen Rak (MOST) raspitivala se o projektu autobusnog kolodvora na što joj je gradonačelnik odgovorio da iako je projekt gotov Grad nije zainteresiran financirati izgradnju tog projekta i ne želi njime već će se tražiti partneri za sufinanciranje.

-S obzirom da ima nekoliko zainteresiranih društava koje žele dati nekakve svoje prijedloge još smo u razgovorima i mi se nadamo da ćemo sljedeće godine već u početku naći prvo model, a onda i raspisati natječaj kako bi konačno krenula izgradnja autobusnog kolodvora. Uistinu mi je osobno žao da morate čekati u onakvim prostorima svi vi koji putujete autobusom -rekao je Barišić.

E-autobus do željezničkog kolodvora

Vijećnicu je zanimalo i što se čini po pitanju osiguravanja javne linije koja bi na adekvatan način povezivala Veliku Goricu sa željeznicom u Gradićima te time ljudima osigurala brži dolazak u Zagreb.

-Imamo prijedlog rješenja da se to poveže jednim internim gradskim prijevozom. Kandidirali smo u EU fondovima za dva autobusa na struju koji bi povezivali grad u ovom internom našem dijelu, a posebice prema nekim mjestima gdje će biti moguć dostup do željezničke stanice- kazao je gradonačelnik.

Vijećnica je ukazala i da djeca koja treniraju u NK Kurilovcu nemaju adekvatnu pješačku stazu između kluba i Fabijačićeve kroz Sportsku ulicu te su izložena prometu pogotovo noću kad se vraćaju s treninga. Pitala je kada će se ta ulica urediti i osigurati sigurnost djece i svih korisnika te ulice.

-Ako neka gradska četvrt ima svoje ulice i ceste i to po najširem standardu i najkvaliteti onda je to Kurilovec. Tako da za ovih preostalih 150 metara molimo za razumijevanje. Ta ulica je slijepa ulica, u toj ulici nema jurnjave i nije problem prošetati se i bezbrižno se može doći do ceste. Ali svakako treba promišljati da u budućnosti bude i pješački koridor i da bude i pješački nogostup – odgovorio je gradonačelnik.

Nakon Porinove obnova i Vukomeričke ulice

S obzirom da su na izgradnju novog kružnog toka u gradu bile prebačene sve raspoložive ekipe VG Komunalca, radovi na rekonstrukciji Porinove ulice za to su vrijeme bili obustavljeni. Pitanja Porinove ulice dotaknuo se vijećnik Darko Bekić(HDZ) koji je gradonačelnika Barišić upitao u kojoj su fazi radovi u Porinovoj.

-Malo je zastala moramo priznati operativa jer nam isti izvođač, a to je naš VG Komunalac, radio i rotor i Porinovu ulicu tako da smo se sada svi preselili tamo i očekujemo da ćemo ulicu u potpunosti otvoriti sredinom listopada. Prošle godine smo radili prvi dio ulice od Kolareve, sada radimo drugi dio od Kolodvorske i Porinova će onda biti u potpunosti sanirana. Nije bilo jednostavno jer Porinova zapravo nije imala ništa. To je bio samo asfalt koji je imao nešto malo instalacija tako da će naši sugrađani koji tamo žive već 50 godina sada dobiti vrlo kvalitetnu prometnicu- rekao je Barišić.

Pritom je gradonačelnik najavio da krajem listopada očekuju otvaranje gradilišta u rekonstrukciji Vukomeričke ulice, točnije ulice od LIDL-a iza Hrvatske pošte do Miošićeve ulice.

-Potpisan je ugovor s izvođačem i očekujemo početak radova, međutim vrlo pametno i strateški promišljamo da ulicu nećemo završiti i ne trebamo završiti dok se ne završi pošta kako ne bi došlo do njezine destrukcije i kako se ne bi uništila jer će još jedan dio pojačanog i teškog prometa vozila u izgradnji onuda prometovati, tako da će ona biti završena nekoliko tjedana prije završetka pošte, što očekujemo da će biti na proljeće- najavio je Barišić.

Aglomeracija (pre)skupa

Bekić se dotaknuo i pitanja korištenje EU fondova, odnosno njihovog udjela u realizaciji gradskih projekata te prijavljenih projekata, ali i projekata koji su u planu.

Gradonačelnik je naglasak stavio na projekt Aglomeracije koji je daleko najveći aktualni projekt te otkrio da je nastao problem s obzirom da su sve pristigle ponude na natječaj dosta iznad procijenjene vrijednosti.

-To u praksi možda stvara probleme no to nije samo gorička priča, to je hrvatska priča jer imamo iskustva iz susjednih radova primjerice Rijeke, Šibenika i Vodovoda Zagrebačke županije gdje su također svi pozivi okončani na taj način da nisu potpisani ugovori jer su ponude bile iznad procijenjene vrijednosti. Ono što nam sad predstoji, mi već imamo neke kontakte s resornim ministarstvom, Hrvatskim vodama i samim premijerom da se osigura jedan fond novaca da se potpišu ugovori kako bi se onda mogla početi raditi Aglomeracija- kazao je gradonačelnik.

Dodao je Barišić da, s obzirom na situaciju, projekt Aglomeracije sada neće iznositi 505 milijuna kuna nego će biti uvećana za 175 milijuna kuna, dakle bit će blizu 700 milijuna kuna, a premda još ne znaju cijenu pročistača otpadnih voda konačni iznos možda će biti još veći.

Što se tiče ostalih projekata, gradonačelnik je istaknuo pripremljene projekte energetske obnove OŠ Vukovina, energetske obnove OŠ Nikola Hribar, pa obnovu zgrade u Šetalištu Franje Lučića gdje se i nalazi Gradski odjel za EU projekte, investicije i gospodarstvo. Tu je i izgradnja interpretacijskog centra Muzeja Turopolja, na istoj toj adresi, ali u dvorištu, pa zatim izgradnja dječjeg vrtića Selnica, pametno gospodarenje otpadom grada Velike Gorice. Među njima se nalazi i projekt u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje, projekt u suradnji s Judo klubom Fuji, tj. poboljšanje životnih uvjeta i socijalizacija djece s poteškoćama i invaliditetom kroz sport. Kako kaže, to su sve projekti koji su prijavljeni i imaju gotovu dokumentacija, a ukupno vrijede oko 100 milijuna kuna.

-A projekti koji su u pripremi su puno veći, puno značajniji, samo ću spomenuti centar Andauntonija, VG poduzetnički inkubator, razvoj širokopojasne infrastrukture i slično - rekao je Barišić.

Invazija komaraca, ali i ambrozije

Vijećnika Marija Zdelara (SDP) zanimalo je li Grad ove godine izvršio zaprašivanje komaraca i koliko je sredstava potrošio, a dotaknuo se i velikog problema širenja ambrozije na koji, kako kaže, upozorava godinama.

-Ove godine što se tiče komaraca, jednostavno je takva invazija da smo svi ispikani i nezadovoljni. S druge strane, imali smo najviše tih akcija zaprašivanja i potrošili smo najviše novaca u povijesti godišnjeg proračuna za zaprašivanje komaraca. Teško je meni kao nestručnjaku reći u kojoj mjeri je to efikasno. Razgovarajući sa strukom, zahvaljujući slaboj zimi populacija komaraca se razmnožila. Ove godine smo imali uistinu najviše akcija, potrošili smo najviše novaca, 200 tisuća kuna, zaprašeno je svih 59 naselja, na čitavom području grada. Koje su učinkovitosti to je vrlo diskutabilno, struka se tu može vrlo teško može jedinstveno složiti- odgovorio je pročelnik Zvonko Kunić.

Na pitanje o ambroziji odgovorio je pročelnik Kos koji je ukratko kazao da su ambroziji također pogodovali klimatski uvjeti, a uz to poljoprivredni komunalni redar ne stigne rješavati sve prijave.

- Rješenja trenutno nema- završio je Kos.

Odgovorima pročelnika vijećnik Zdelar bio je izrazito nezadovoljan, a odgovorne je prozvao da su zaprašivanje provodili u krivom periodu.

-Prašili ste zato jer ste vidjeli na televiziji da je čovjek umro pa ste išli špricati. Rekli ste nikad više novaca, nikad gori rezultati. Pretpostavka je apsolutno krivo vrijeme. Kako da budem zadovoljan i s ambrozijom? Nismo napravili ništa već godinama- oštar je bio Zdelar.

Sanacija Majerove, Šenoine te ulica u Mlaki

Vijećnica Zlata Filipović (BM365) gradonačelnika je pitala što se radi po pitanju sanacije Šenoine i Majerove ulice te ulica u Velikoj Mlaci u kojima prilikom svake jače kiše ostaju prekrivene vodom.

-Radi se na projektnoj dokumentaciji. Što se tiče Majerove, dokumentacija je gotova, Šenoina se radi ali postoje problemi oko imovinsko-pravnih odnosa pa će i ta ulica doći na red kad to riješimo- odgovorio je Barišić.

Za Veliku Mlaku gradonačelnik je kazao da se radi o dugogodišnjim problema koji se postepeno rješavaju.

- U dijelu Kovača i Dolenca godinama imamo problem koji smo naslijedili i što je jako teško riješiti, a ne može se riješiti samo jednim potezom i na samo jednom mjestu. Ovaj grad je jedan od rijetkih gradova koji ima razdvojen sustav. Ima sustav oborinske i fekalne kanalizacije. Međutim veliki je problem što su mnogi naši sugrađani se spojili s oborinskom i na fekalnu i onda imamo veliko opterećenje kada su pojačane kiše i onda taj veliki priljev ne mogu gutati neka okolna područja. Nije to samo tako u Gorici, sve češće kod velikih i naglih kiša možete u cijeloj Hrvatskoj posebice dolje na moru u gradovima vidjeti da neki šahtovi lete u zrak zbog tih problema i novonastale situacije- rekao je gradonačelnik.