°C 8

Umirovljenicima ove godine božićnice

20.09.2018.

Petar Brnada

U goričkoj gradskoj vijećnici danas je u 14 sati započela deveta sjednica Gradskog vijeća, a Aktualni sat svojim je pitanjima otvorio vijećnik Stjepan Rak koji se dotaknuo umirovljeničkih božićnica te tematike staračkog doma.

Raka je zanimalo na koji će se način odrediti kriteriji za isplatu pomoći umirovljenicima, tj. božićnice tijekom ove godine, za što je proračunom Grada Velike Gorice osigurano milijun kuna. Napomenuo je pritom da je Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) još početkom srpnja Gradu uputila dopis u svezi formiranja povjerenstva za kriterije vezane za određivanje iznosa koji bi dobili gorički umirovljenici.

Istaknuo je Rak da je u tom istom dopisu zatraženo formiranje povjerenstva za početak izgradnje doma za starije i nemoćne, a na osnovu donesene strategije razvoja Grada Velike Gorice od 2018. do 2023. godine.

Umjesto gradonačelnika kojemu je bilo usmjeren prvo pitanje vijećnika Raka, odgovorio je pročelnik Zvonko Kunić koji je potvrdio da je rebalansom proračuna doista predviđeno milijun kuna koji će biti na raspolaganju za isplatu božićnica.

-Nama je dosta intenzivna priprema kako bismo taj zadatak izvršili u svakom smislu, dakle ponajprije trebamo ustanoviti tzv. Registar umirovljenika, a ideja je da svi umirovljenici koji imaju mirovine do 2000 kuna dobiju božićnice - pojasnio je Kunić.

Kako kaže, to je ograničenje koje je uvijek postojalo te pritom pojasnio da će oni koji imaju mirovinu do 1000 kuna dobiti 400 kuna, a oni koji imaju mirovine od 1000 do 2000 tisuće po 200 kuna.

-Procjenjujemo da bi sve skupa bilo do 3300 umirovljenika koji bi dobili božićnicu ove godine i da bi to bio iznos oko milijun kuna koji je i predviđen u samom proračunu. Pred nama je velik broj aktivnosti i vjerujemo da ćemo uz pomoć FINA-e taj zadatak realizirati- rekao je Kunić te dodao da potrebne podatke planiraju skupljati tijekom listopada o čemu će dati obavijest u javnost.

Nakon toga bi, kako navodi, od sredine mjeseca studenog pa sve do Badnjaka umirovljenici mogli podizati svoje božićnice u uredima FINA-e.

Povjerenstvo za projekt staračkog doma

Na Rakovo pitanje o izgradnji staračkog doma na području grada odgovorio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec koji je i dodao kako trebaju oformiti povjerenstvo koje bi se bavilo problematikom i tematikom goričkih umirovljenika.

-Povjerenstvo koje će biti sastavljeno od desetak ljudi oformit ćemo kako bi onda mogli biti operativniji, kako bi mogli sprovesti ono što smo stavili u strategiju grada Velike Gorice u kojoj, recimo, također stoji da ćemo se pobrinuti kako smjestiti stare i nemoćne to jest naše umirovljenike- rekao je Kolarec.

Istaknuo je da vjeruje kako će kroz to povjerenstvo iznjedriti najbolja rješenja koja će biti na dobrobit treće životne dobi, tj. naših roditelja, baka, djedova i svih koji imaju starije osobe u svojim kućanstvima.