°C 8

Kreatorica Muzeja Sinjske alke ovako je zamislila gorički Centar za posjetitelje

20.05.2017.

Juraj

Centar za posjetitelje, novo sjedište Turističke zajednice grada Velike Gorice koja iz prostora u najmu dolazi "pod svoj krov", u završnoj je fazi građevinskih radova koji su promijenili nekadašnju neuglednu sliku prostora oko Muzeja Turopolja. No osim svoje vanjštine novi objekt bit će zanimljiv prije svega svojom unutrašnjosti u kojoj će se spojiti turističko-informativni centar, suvenirnica i prezentacijski prostor, uredski prostori te središnja multifunkcionalna dvorana koja će multimedijalnim postavom približiti bogatstvo Turopolja posjetiteljima.

- Pripremljen je idejni projekt multimedijalnog postava autorice Nikolina Jelavić Mitrović, najpoznatije po postavu Muzeja Sinjske alke te dvorca Eltz u Vukovaru, te smo u fazi izrade izvedbenog projekta i slijedi nam realizacija postava. Sa završetkom građevinskih radova počinjemo uređenjem postava te planiramo u zadnjem kvartalu ove godine biti spremni za prve posjetitelje koji će se na jednom mjestu moći informirati o turističkoj ponudi Turopolja - rekla nam je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice grada Velike Gorice.

Novo sjedište Turističke zajednice i dalje ostaje info centar za turiste, no dopunjuje se suvenirnicom te prodavaonicom domaćih proizvoda - vina, rakije, meda, suhomesnatih proizvoda, odnosno svega što obiteljska poljoprivredna gospodarstva i proizvođači pripremaju na tradicionalni način. U povijesnom središtu grada, tik uz Muzej Turopolja stvoren je i novi trg na kojemu će se održavati događanja poput jučerašnjeg, a zasigurno će centar živnuti i sa svojom kavanom. Ipak, među bitnijim elementima novoga zdanja u središtu je multifunkcionalna dvorana.

- Putem multimedije ćemo približiti prirodne ljepote Turopolja, oživjeti povijest Turopolja od rimskog doba do danas, prikazati etnografsko bogatstvo i tradicionalnu drvenu arhitekturu. Istovremeno kompletan postav je pokretljiv da u dvorani može biti prezentacijski prostor za stručna predavanja ili kulturna događanja - objašnjava direktorica Mesarić.

Jačanjem kontinentalnog turizma te uz sve prednosti blizine Zagreba i zračne luke, Velika Gorica će konačno imati i turistički centar primjeren našemu gradu i turističkog potencijalu koji treba predstaviti dobronamjernicima u Turopolje.

Galerija slika

TIC centar TIC centar TIC centar TIC centar TIC centar TIC centar