Suhomesnati proizvodi od turopoljske svinje oduševili sudionike XI. međunarodnog simpozija o mediteranskoj svinji
U organizaciji Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka u Vodicama je održan XI. međunarodni simpoziji o mediteranskoj svinji. Na stručnom skupu okupili su se stručnjaci i uzgajivači iz Slovenije, Mađarske, Italije, Francuske, Španjolske, Portugala i Hrvatske.
Cilj simpozija bio je odgovoriti na potrebe razvoja i unaprjeđenja proizvodnih sustava, čineći ih učinkovitijima uz očuvanje kvalitete proizvoda, zaštitu okoliša te promicanje gospodarskog i društvenog razvoja lokalnih zajednica iz kojih potječu.
Na simpoziju je sudjelovala i delegacija Plemenite opčine turopoljske koja se predstavila proizvodima od turopoljske svinje koje je pripremilo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Stanilović.
- Možemo reći da je turopoljska svinja bila hit na simpoziju mediteranskih svinja. Posebno je bilo zanimljivo vidjeti kako su „snimali“ naše proizvode, a bilo je do nas i velikih industrija sa svojim štandovima, drniški pršut, istarski pršut i druge delikatese većih proizvođača. Na naše štandove ljudi su se vraćali po četiri pet puta s velikim interesom. Najviše ih je iznenadio špek koji se jednostavno topi u ustima, nije ga potrebno ni žvakati – rekao nam je Juraj Odrčić iz Udruženja uzgajivača turopoljske svinje.
Uživali su konzumenti, ali i znanstvenici koji tvrde da sve te pasmine jako slične. No, na kraju su ipak priznali da proizvodi od turopoljske svinje ipak odskaču, da su posebni.
- S dozom humora su i sami priznavali koliko su oni iskvarili svoje pasmine različitim križanjem kako bi povećali svojstva u smislu više mesa i veće kilaže, i rekli su nam da čuvamo ovo svoje, da je naše nešto posebno i da na tom treba raditi – dodao je Odrčić.
Za razliku od drugih vrsta turopoljska svinja obitava u prirodnom okruženju, a upravo to čini razliku.
- S obzirom na to da se životinja kreće cijeli svoj život, ima drugačiju strukturu mesa, već sama genetika je različita. Sama ishrana je 100% ekološka, daje ono najizvornije što može biti, a u završnom tovu dolazi do masnijeg tkiva špeka zbog čega je turopoljska svinja i poznata – zaključio je naš sugovornik.