°C 23

Strabag krenuo kopati po selu, Lomničani prosvjeduju

30.01.2019.

Juraj Odrčić

Mještani Donje Lomnice okupljeni kroz inicijativu "STOP asfaltnoj bazi u Lomnici" ponovno su se jučer okupili kod gradilišta asfaltne baze i to potaknuti građevinskim aktivnostima postavljanja cijevovoda oborinske odvodnje kojim se građevina polagano privodi svojoj svrsi.

Naime, kako bi asfaltna baza mogla zatražiti uporabnu dozvolu za početak rada potrebno je da se prostor baze spoji na oborinsku odvodnju naselja, a zbog čega posljednjih dana se postavljaju cijevi kroz Donju Lomnicu. Kako se time polagano i građevinski dio zahvata potrebnih za početak rada asfaltne baze privodi kraju tako su i mještani sve zabrinutiji da će unatoč njihovom protivljenju do proizvodnje asfalta u njihovom mjestu ipak i doći. Svakako je to namjera investitora koji je u projekt uložio 50 milijuna kuna, a sada je zbog blokade projekta i traži isplatu odštete u mjesečnoj visini od 535 tisuće kune za svaki mjesec do pokretanja proizvodnje.

Podršku mještanima na posljednjem prosvjedu dali su i saborski zastupnici Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) i Marko Sladoljev (MOST).

- Podržavamo građane Donje Lomnice koji imaju veliki problem, ovdje je zračni koridor i ovaj zrak je dovoljno zagađen da bi još radila i jedna asfaltna baza. Tu je i veliki je problem potencijalne zagađenosti vode jer je tu vodocrpilište koje ne koristi samo Donja Lomnica već čitavo Turopolje i dio Novoga Zagreba - poručio je Ivan Lovrinović kako Strabag u svojoj matičnoj zemlji ovakav projekt ne bi mogla provesti.

- Pozivamo sve stranke, organizacije, grupacije i pojedince da nam se priključe u nastojanju da očistimo naše domove i budemo konačno svoji na svome, pa da posljedično budemo i dobri Turopoljski domaćini našim gostima. Strabag nije poželjan gost i neka se makne odkud je i došao - poručili su iz Inicijative koja nastavlja borbu protiv ovoga projekta.