°C 6

Sretni i kompetentni u inovativnom vrtiću

03.04.2019.

Juraj Odrčić

Uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Velike Gorice u našemu gradu se održava stručni skup pod nazivom „Sretni i kompetentni u inovativnom i otvorenom dječjem vrtiću“. Središnji je to dio Dana dječjih vrtića u Velikoj Gorici, a koji su primarno posvećeni onima koji rade s djecom rane i predškolske dobi.

Stručni skup tako je namijenjen odgojiteljima, učiteljima i stručnim suradnicima iz odgojno-obrazovnih ustanova kao i drugim stručnjacima koji se bave ranim i predškolskim odgojem i obrazovanjem. Upravo su oni jučer ispunili gradsku vijećnicu POUVG-a prilikom otvaranja Dana vrtića.

Skup je vodila dr.sc. Arijana Mataga Tintor iz gradskog Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport koja je naglasila poruku Dana vrtića koja govori da vrtići trebaju biti otvoreni i inovativni, djeca i roditeljima u njima sretni, a djelatnici kompetentni u svom radu. Marijana Šalinović iz UNICEF-a pozdravljajući organizaciju rekla je kako nema bolje skupine ljude od okupljenih a koja više može potvrditi kako je predškolski odgoj prilika koja omogućuje svoj djeci jednake šanse da razviju svoje potencijale. Okupljene je pozdravila i Tijana Vidović iz Ministarstva obrazovanja.

- Znam od prije da Velika Gorica jako puno ulaže u rani i predškolski odgoj, ne samo kako bi povećala obuhvat nego i u kvalitetu što je izuzetno važno. Mi možda u Europi jesmo najslabiji po obuhvatu djece, no imamo vrlo visoku razinu kvalitete i kada se u Bruxellesu raspravlja o ovom pitanju mi stojimo uz rame drugim zemljama - rekla je Vidović.

Gradonačelnik Dražen Barišić ovom je prilikom istaknuo kako su u posljednjih 10 godina brojni problemi u predškolskom odgoju, prvenstveno onaj o neupisanoj djeci, riješeni značajnim ulaganjima u infrastrukturu, no i dalje su osnova kvalitetnog odgoja djelatnici u vrtićima.

- Imamo prepoznate rezultate kao što su da su nam vrtići obnovljeni, prošireni, da su sva djeca upisana, da imamo raznolikost programa, da imamo trećeg odgojitelja, e-upise, vrtiće otvorene za svu djecu uključujući one s teškoćama u razvoju - rekao je Barišić podsjetivši da je u tih 10 godina proračunski udio narastao s 50 na 68 milijuna kuna za predškolski odgoj.

Četiri dječja vrtića u Velikoj Gorici broje ukupno 430 djelatnika, sufinancira se program za 2600 djece, a nakon gradnje i obnove vrtića u gradu u sljedećem periodu posvetit će se otvaranju manjih vrtića u ruralnim dijelovima grada. Dodajmo da se sljedeće godine obilježava i punih 60 godina od početka rada prvog vrtića u Velikoj Gorici.

Galerija slika

Sretni i kompetentni u inovativnom vrtiću Sretni i kompetentni u inovativnom vrtiću Sretni i kompetentni u inovativnom vrtiću Sretni i kompetentni u inovativnom vrtiću