°C 17

Proračun smanjen za 31 milijun kuna, projekti prolongirani

12.10.2017.

Juraj

Predizborni ili ne, govoreći o proračunu, glavno je bilo pitanje današnje sjednice Gradskoga vijeća koju su obilježile tri konferencije za medije i aktualni sat. Od točaka s dnevnoga reda spomenimo još tek da je Zdenko Ilečić (HDZ) izabran za novog potpredsjednika Gradskoga vijeća dok je jedina znatnija točka rasprave tako bila rebalans proračuna.

Umjesto u prosincu prošle godine planiranih 357 milijuna kuna danas je proračun smanjen na 325 milijuna kuna, a što znači da je prihodovnu stranu moralo pratiti i „kresanje“ rashodovne strane. Umjesto o smanjenju vijećnik Alan Šembera (MOST) govorio je povećanju stavaka u rebalansu proračuna.

- Kod gradske uprave imamo povećanje rashoda za usluge od milijun kuna, kod promidžbe i informiranja imamo povećanje od 200 tisuća kuna, povećanje prema gradskim četvrtima za 200 tisuća kuna, ostale naknade 250 tisuća kuna. Unatoč manjku od 31 milijun kuna za neke se pronašlo da se pojača. A onda skoro cijeli taj iznos se smanjuje Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i promet sa smanjenjem 27 milijuna kuna – rekao je Šembera pobrojavši projekte od kojih se odustaje, a posebno ističući umanjenje sredstava za održavanje nerazvrstanih cesta od 5,4 milijuna kuna.

To više nisu kozmetičke promjene već odustajanje od predizbornih obećanja, ustvrdio je Damir Šimunić (SDP) rekavši i kako na zakonske promjene kojim je država centralizirala dodatnih 10 milijuna kuna gradonačelnik uopće nije reagirao.

- Proračun je tipično predizborni, znalo se to dobro u 12. mjesecu. Ali nisam siguran da smo znali, ni gradonačelnik, da će ga smanjiti za čak 32 milijuna kuna. To nije pošteno za građane, naročito za komunalni standard koji se smanjuje kroz odustajanja kapitalnih projekata – poručio je Šimunić.

Rebalans proračuna ispred vladajuće koalicije branio je tek Darko Bekić (HDZ) rekavši da se od nijednog projekta nije odustalo – već se samo prolongiraju!

- Svi će biti realizirani, a oni gdje su se mijenjale stavke ovisili su o natječajima za zaštitu okoliša i EU projektima. Grad je najmanje kriv! Morali smo se prilagoditi natječajima koji nisu raspisani ili su odgođeni. Poruka je da građani taj rebalans neće osjetiti, izgleda veliko, ali dosta toga je preneseno u 2018. Svjesni smo svih komunalnih problema, posebice cesta što će se popravljati u projektu Aglomeracije – poručio je Bekić.

Vijećnik Igor Horvačić (HSS) prigovorio je da ionako mala sredstva za poljoprivredu od 2,3 milijuna kuna se sada dodatno smanjuju za 20%, a realne godišnje potrebe su oko 10 milijuna kuna te je apelirao na promišljanje o oživljenju poljoprivrede u Turopolju.

- Svaka država bazira gospodarstvo na svojoj poljoprivredi. Nažalost mi ne. Da se nešto dogodi na globalnoj razini mi bi bili za dva mjeseca gladni. Imamo Distributivni centar, hvalimo se njime, a ako na kraju ispadne da on ispadne samo trgovački centar i ovo od poljoprivrede dovest ćemo u pitanje - rekao je vijećnik Horvačić.

Vijećnik Marko Šimac (MOST) u svom izlaganju je poručio kako mjesni odbori svake godine pišu svoje programe i potrebe prema gradskoj upravi, a sada i onaj dio koji se usvojio je izbačen rebalansom proračuna. Razlog je to što u naseljima više nema želje za društvenim angažmanom.

-  Vidljivo je da su građani iz okolice, a to je polovica Gorice, građani drugog reda – rekao je o rebalansu Šimac.

Istaknimo još kod rebalansa proračuna i dvije stavke kojih se vijećnici uopće nisu dotakli. Rebalansom je tako usvojeno smanjenje stavke „Pomoć za opremu novorođenog djeteta“ uz obrazloženje „jer se sredstva ne realiziraju planiranom dinamikom zbog manjeg broja novorođene djece“ dok je istovremeno zbog većeg broja korisnika povećana stavka za rad pučke kuhinje. Možda kada bi više razgovarali o uzrocima ovih problema građani bi vjerovali u smislenost svojeg predstavničkog tijela. Ovako je to bio još jedan dan koji je porezne obveznike koštao oko 100 tisuća kuna – koliko je isplaćeno za naknade vijećnicima od njihova prošlog radnog dana u srpnju.