°C 11

Ptičja gripa: Zabrana držanja peradi na otvorenom, karantena 10 km od Sopi Bukevske

16.01.2017.

Nefertum IT

Veterinari i tehničari jutros su započeli eutanaziju peradi na području Sopi Bukevske te naselja u krugu od tri kilometra kako bi spriječili moguće širenje visoko patogenog virusa ptičje gripe H5N8. Radi se o virusu koji nije prešao na čovjeka, ali čini velike štete na domaćoj peradi zbog čega se s ovakvim situacijama nosi dobar dio Europe.

Divlje ptice koje migriraju donijele su virus i u Hrvatsku, pa tako i posavski dio Turopolja, a na prvom zabilježenom žarištu bolesti zbog njega će biti usmrćeno 1500 komada žive peradi.

Bukevje je jutros posjetio i sam ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je danas stavio na snagu potpunu zabranu držanja domaće peradi na otvorenom, a sve kako bi se spriječio mogući prelazak virusa s divljih na domaće životinje.

- Napravljena je karantena u krugu od 10 km dok ne prođe opasnost, nema prometa peradi na cijelom tom području. S obzirom na to da je najveća opasnost od divljih ptica, izdali smo naredbu da se zabranjuje držanje peradi na otvorenom. Zabrana je za cijelu Hrvatsku i od danas stupa na snagu, trajat će dok ne prođe migrantno razdoblje divljih ptica koje prenose virus - poručio je iz Bukevja ministar Tolušić.

veterinrari2.jpg

Ministar je rekao i kako je napravljena kontrola na pedesetak farmi u ovom području te će eutanazija zahvatiti 15-tak gospodarstava odnosno "oko 1500 kljunova".

- Svi vlasnici životinja koje će se eutanazirat će biti u roku mjesec dana obeštećeni. Činimo sve da ovu situaciju, koja je nažalost normalna u cijeloj Europskoj uniji, da je stavimo pod kontrolu - rekao je ministar Tolušić dodavši da će se na farmi Radina uništiti i rasplodna jaja koja nisu za konzumnu upotrebu te nisu niti bila na tržištu za prehranu.

Veterinare čeka ozbiljan, ali i stresan posao, u kojemu ne samo da moraju pojedinačno usmrtiti 1500 životinja već i pojasniti stanovništvu, pretežno starije životne dobi, da je ovo jedini način suzbijanja širenja virusa.

- Na farmu će ići deset ljudi i još četiri ekipe su u selu, ukupno 55 ljudi. Radi se o stresnom poslu i stresnoj situaciji za vlasnike. Veterinarski inspektori će napraviti provjeru vrijednosti životinja, a ekipa veterinara i tehničara će obaviti eutanaziju nakon čega se ide na utilizaciju - pojasnio je pomoćnik ministra Damir Agičić dodavši da se ovaj slučaj nije toliki problem kakav bi bio da zahvati farme od deset i više tisuća komada životinja.

veterinari1.jpg

Iz ministarstva su i pohvalili vlasnika farme Radina koji je postupio odgovorno te sam prijavio mogućnost zarazne bolesti. Ministar mu je obećao isplatu štete u roku od mjesec dana.

veterinari3.jpg