°C 11

Ptičja gripa kod Bukevja: Eutanazija peradi u više naselja

14.01.2017.

Nefertum IT

Virus influence ptica podtipa H5N8 potvrđen je na uginulim rasplodnim patkama u mjestu Sop Bukevski, nedaleko Bukevja u blizini Velike Gorice, na farmi koja se bavi komercijalnim uzgojem pataka.

- Zaražena farma i valionica su zatvorene, a ugroženim područjem proglasit će se radijus od 3 kilometra od farme na kojem je virus potvrđen - javljaju iz Ministarstva poljoprivrede koje je organiziralo krizni stožer za što ranije riješavanje ove situacije.

Kako doznajemo, radi se o farmi kraj koje je 2010. godine puknuo savski nasip pri čemu je stradao veći broj pataka, a nakon nekoliko godina nesreća je ponovno zadesila ovoga posavskog poljoprivrednika. Farma se nalazi 12 km od centra Velike Gorice. Zbog pojave pričje gripe ograničave se kretanje u ovom dijelu posavskog kraja.

bukevje4.jpg

Slijedi eutanazija u više naselja
 
U nedjelju ujutro ekipe od desetak veterinara popisat će sve farme u četiri okolna sela kako bi se utvrdio broj peradi i napravila procjena prije početka eutanazije. Sva perad na zaraženoj farmi bit će eutanazirana, kao i perad u ekstenzivnim uzgojima u zaraženom području, a napravit će se i procjena opasnosti ako ima još organiziranih uzgoja u krugu od 3 km.
 
- Poduzimamo sve potrebne mjere izolacije zaražene peradi koja će nažalost morati biti eutanazirana. Naravno, vlasnike peradi ćemo obeštetiti kao i do sada - izjavio je ministar Tolušić te dodao da se „s influencom ptica na isti način bore i brojne druge zemlje u okruženju“.
 
Ptičja gripa je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. Iz Ministarstva podsjećaju posjednike peradi da ukoliko kod životinja uoče znakove bolesti dužni su o tome obavijestiti veterinara.

- Pozivaju se posjednici peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi - poručuju iz ministarstva.

patke.jpg