°C 17

Protesti i pressice prije sjednice Gradskoga vijeća

12.10.2017.

Juraj

Gradske vijećnike i gradsko vodstvo pred treću sjednicu Gradskog vijeća dočekali su prosvjednici inicijative "Stop asfaltnoj bazi u Lomnici" koji su još jednom upozorili na ignoriranje zahtjeva za obustavom gradnje ovoga postrojenja u Donjoj Lomnici. Aktivisti su pritom pozvali i na veliki prosvjed koji se održava u nedjelju, a njihovi predstavnici prate i samu sjednicu Gradskoga vijeća koja u svojih prvih sat vremena nije započela redovitim aktualnim satom već sa dvije konferencije za medije.

Naime, potpredsjednik Damir Šimunić (SDP) zatražio je da se po hitnom postupku u dnevni red uvrsti točka na kojoj će se dati informacija o problematici oko postrojenja tvrtke Strabag. U konačnici je odlučeno da točka ide u redovni postupak na sljedeću sjednicu Gradskoga vijeća koja se zbog drugih odluka može održati najkasnije početkom prosinca.

Šimunić: Grad ne može poništiti građevinsku, ali može Ministarstvo

Prije samog Aktualnog sata održane su i dvije konferencije za medije, a prvu je vodio upravo predsjednik velikogoričkog SDP-a Damir Šimunić koji je pojasnio da je njihov zahtjev postavljen nakon što nije prihvaćen prijedlog uvrštavanja takve točke samih građana iz inicijative "Stop asfaltnoj bazi u Lomnici". Istaknuo je kako je klubu vijećnika SDP-HSS neprihvatljiva odgoda rasprave jer do sada nisu napravljeni nikakvi koraci koji bi spriječili gradnju.

- Ovo nije samo problem mještana Donje Lomnice nego i građana Grada Velike Gorice i dobrog dijela Zagreba s obzirom da se radi o gradnji asfaltne baze koja je svega nekoliko desetaka metara od kuća, koja je 500 metara od vodocrpilišta iz kojega se opskrbljuje cijelo Turopolje i dio Zagreba - rekao je Šimunić kako gorički SDP stoji uz svoje građane.

Gradonačelnik u ovom slučaju nije uz svoje građane, rekao je Šimunić, dodavši da je obećanje da će se taj problem riješiti očito bilo samo u interesu dobivanja izbora.

- Svjesni smo da Grad Velika Gorica ne može poništiti građevinsku dozvolu već isključivo Ministarstvo graditeljstva, no s obzirom da imamo istu opciju na vlasti u državi i gradu smatramo da ta sinergija mora biti učinkovitija da se pomogne Gradu i građanima - poručio je Šimunić.Strabag isplatiti kreditom?

Ukoliko Ministarstvo graditeljstva ne poništi građevinsku dozvolu iz goričkog SDP-a imaju i protuprijedlog. Iako veliki kritičari kreditnog zaduživanja Grada Velike Gorice, a koji su podizani za gradnju vrtića, bazena, groblja i drugih projekata, predsjednik Šimunić predlaže da se napravi (novčana) nagodba sa Strabagom da odustane od gradnje.  

- Grad Velika Gorica je u ovom trenutku zadužen kreditno za 40 milijuna kuna i u tom pravcu je mogla ići nagodba sa Strabagom da se za to digne kredit i da Strabag prekine svoju izgradnju - rekao je Šimunić koji je na dodatno novinarsko pitanje rekao kako ne zna o kojem bi se iznosu radilo.

Konferenciju za medije Šimunić je zaključio riječima da je Studija utjecaja na okoliš manjkava i stara sedam godina te bi gradnja postrojenja mogla uzrokovati ozbiljan ekološki problem koji može uzrokovati incident neslučivih razmjera.

Barišić: Ništa ne skrivamo

Nakon prvotne konferencije za medije novinarima se obratio i gradonačelnik Dražen Barišić istknuvši kako ovo pitanje je dobilo političke konotacije zbog kojih koristi neće imati građani.

- Danas ste mogli primjetiti politizaciju problema asfaltne baze u Donjoj Lomnici koju predvodi SDP, uz HSS, želeći na toj temi zaraditi političke poene. Mislim da je jasno da mi nikada nismo bili protiv naših građana, posebice protiv teme asfaltne baze i vodimo od 2009. godine do sada politiku čistih ruku i otvoreni smo za dijalog - rekao je Barišić kako se slažu da o svakom problemu treba progovoriti, ali ne i s ovakvim načinom.


Gradonačelnik je najavio da će se za sljedeću sjednicu Gradskoga vijeća pripremiti dokumentacija koja će prikazati što se s asfaltnom bazom događalo od samoga početka do danas, a da će se tom prilikom donijeti i stav o ovom pitanju.

- To je problem cijelog prostora koji je desetljećima onečišćen od Industrogradnje, buke zrakoplova i treba sagledati to puno šire. Mi smo spremni pripremiti to za sljedeću sjednicu i uz ostale sugovornike predočit ćemo svu dokumentaciju - rekao je Barišić pozvavši da se ne skriva dokumentacija uključujući i ona "Lomničana koji su doveli Strabag".

- Nemamo ništa protiv toga da se iznesu činjenice, no nemamo puno više za reći nego što smo do sada govorili jer ništa ne skrivamo, sve smo radili transparentno - zaključio je gradonačelnik Barišić.