°C 18

Prosvjedi, tužbe i peticija za Kučki most

10.08.2017.

Juraj

Mještani sela Kuče i okolnih sela koja gravitiraju prema ovom velikom naselju, a pritom su se do prije nekoliko dana služili drvenim mostom preko oteretnog kanala Sava-Odra, okupili su se 6. kolovoza na Zboru građana na kojemu su donijeli sedam zaključaka kojim su odredili svoja daljnja postupanja kojim žele vratiti u funkciju svoj stari most.

Tjedan dana prije Zbora građana napravljena je i koordinacija s predstavnicima mjesnih odbora Vukovinske župe na kojoj je izražen jedinstven stav o rješavanju ovoga problema – sanacijom staroga ili gradnjom novoga mosta. Zbor građana ipak je bio konkretniji – traže promptno otvaranje postojećeg mosta, no najavili su dodatno i tužbe, prosvjede i peticiju.

Iako je posljednja studija pokazala da je most nesiguran za promet, zbog čega su gradske službe naložile hitno blokiranje betonskim ogradama prijelaz mosta, Kučani traže otvaranje mosta u roku od sedam dana. Osnovni je to zahtjev koji je proširen i akcijama kojima žele taj cilj i ostvariti.

Kučani su tako najavili dva prosvjeda i to jedan na nadvožnjaku u Vukovini na cesti D30 te ispred gradske uprave, a djelovat će i prema medijima. Kao treće sredstvo javnog pritiska na gradsku administraciju najavili su i pokretanje peticije za otvaranje i sanaciju mosta.

Od Grada Velike Gorice žele i dokumentaciju po kojoj je planirana sanacija mosta te naručena drvena građa, ali traže i izradu nove, treće, studije. Dodatno, potrebno je pronaći i odgovorne osobe koje su dovele do ovakve situacije te tako u dvije točke svojih zaključaka najavljuju podizanje tužbe protiv odgovornih.

- Sada se čeka idući korak Grada - zaključuju iz Mjesnog odbora Kuče.

Zaključke su upitili gradonačelniku Draženu Barišiću, a službeni stav Grada do sada je vidljiv samo iz Rješenja o zatvaranju mosta u kojemu stoji kako će nova regulacija prometa vrijediti do "gradnje novoga mosta".