°C 22

Proširenje Zračne luke: Uskoro i projekt poslovnog Airport Cityja

24.09.2018.

Petar Brnada

S obzirom da bi se krajem ove godine Zračna luka Franjo Tuđman trebala približiti brojci od čak 3,5 milijuna putnika, koncesionari aerodroma uskoro kreću s velikim radovima na proširenju terminala.

Naime, kako piše Večernji list, lani je aerodrom prvi put u povijesti premašio tri milijuna putnika, točnije 3,09 milijuna, uz rast od gotovo 12 posto u odnosu na 2016. U prvih osam mjeseci ove godine Zračna luka bilježi rast od devet posto i očekuje se da će u 2018. imati oko 3,4 milijuna putnika.

Dodali su da je proširenje zgrade terminala po koncesijskom ugovoru predviđeno nakon što godišnji promet putnika dostigne brojku od pet milijuna, što trenutačno predviđaju da će se dogoditi 2026. godine, no s pojedinim radovima kreće se već ove jeseni.

U sklopu proširenja terminala planiraju se dodatni check-in šalteri, aviomostovi za prihvat širokotrupnih zrakoplova, izgradnja parkirališta za aerodromsku opremu, gradnja zgrade s 20 šaltera za rent-a-car te izgradnja velikog hotela uz samu zračnu luku. Još ove godine obavljeni su prvi zahvati na povećanju kapaciteta zračne luke dodavanjem karusela za sortiranje prtljage u prostoru sortirnice, a kako piše Večernji list u tijeku je instalacija dodatnog karusela za izdavanje prtljage u prizemlju putničke zgrade.

Isto tako, s obzirom na povećanje interkontinentalnih letova (Seul, Toronto, Dubai) te najavu novih linija, u Zračnoj luci su potvrdili i mogućnost prilagodbe postojećih mostova za prihvat širokotrupnih zrakoplova.

Uz to bi već ove jeseni trebala početi gradnja parkirališta za aerodromsku opremu ukupne površine oko 6.000 četvornih metara, a investicija je vrijedna oko 500.000 eura.

Hotel kao dio Zagreb Airport Cityja

Tvrtka Zračna luka Zagreb, koja uime države nadgleda provedbu koncesijskog ugovora u ZL Franjo Tuđman uskoro kreće i s projektom izgradnje novog hotela koji bi tako trebao postati dio Zagreb Airport Citya koji predviđa gradnju poslovnoga grada uz zračnu luku.

Kako piše Večernji, direktor ZLZ-a Ranko Ilić navodi da do kraja 2018. planiraju pripremiti natječajnu dokumentaciju te do kraja veljače 2019. raspisati natječaj za odabir najpovoljnije ponude kako bi na jesen 2019. mogla početi gradnja hotela. Riječ je o projektu vrijednom 187,5 milijuna kuna koji su izradili arhitekti Branko Kincl i Velimir Neidhardt, inače uz Juru Radića autori i samog terminala ZL Franjo Tuđman.

Trebao bi to biti poslovno-kongresni hotel s četiri zvjezdice i s 249 ležajeva koji bi svoja vrata trebao otvoriti krajem 2020. godine.

 

(Izvor: Večernji list)