°C 20

Potpore i veća materijalna prava za komunalne radnike

07.03.2018.

Ivana Crnković

Predsjednik Sindikata komunalnih radnika Republike Hrvatske Želimir Hercigonja i gradonačelnik Dražen Barišić potpisali su danas aneks kolektivnog ugovora što je točka na "i" nakon tromjesečnih pregovora.

Potpisivanju kolektivnog ugovora prisustvovali su i direktori gradskih tvrtki Ivan Rak, Jurica Mihalj i Tomislav Jelisavac te sindikalni predstavnici iz gradskih poduzeća Gordana Duvnjak, Željko Cavrić i Anto Lukenda. Obje strane iskazale su zadovoljstvo postignutim.

-Komunalni sustav smo uspjeli stabilizirati i nastojimo ojačati njegove objekte jer se kvaliteta sustava reflektira na našu kvalitetu života. Sve što smo radili i gradili u materijalnom smislu ne bi bilo ništa bez ljudi koji rade u gradskim tvrtkama. To su većinom naši sugrađani. Mogu reći da je naš dijalog partnerski i dugoročan i promišljamo ga kvalitetnije nadograditi u budućnosti, tako je i s djelatnicima u predškolskom obrazovanju s kojima također vodimo dijalog i želimo sa svim ustanovama biti odgovorni poslodavci-kazao je gradonačelnik Dražen Barišić uoči današnjeg potpisivanja novog aneksa kolektivnog ugovora.Na čelu pregovaračkog odbora između Grada i Sindikata komunalnih radnika bio je zamjenik Krešimir Ačkar koji se zahvalio na sluhu Sindikatu te dijalogu tijekom trajanja pregovora.

-Postigli smo veliki iskorak da su sindikalna prava i solidarne potpore došle gotovo na jednaku razinu kao i prava gradskih djelatnika. Sve ovo što smo napravili je dobar temelj za nastavak koji slijedi iduće godine kada ćemo racionalnije moći pregovarati o osnovicama i koeficijentima plaća, ali i sindikati znaju da nas očekuje novi zakoni o komunalnim poduzećima koji su neizvjesni i ne možemo prejudicirati što će biti. No, ostalo smo uspjeli postići na obostrano zadovoljstvo i nadamo se da će suradnja biti uspješna kao i do sada-rekao je šef pregovaračkog odbora, dogradonačelnik Krešimir Ačkar.

S pregovorima su zadovoljni i u Sindikatu svjesni da "uvijek može bolje, ali i gore".

-Kolektivni pregovori nisu odlazak u Disneyland, pa da svi budu happy na kraju, nego teški i mukotrpni pregovori i uvijek težimo tome da nadograđujemo prava radnika. Neka potraživanja i zahtjeve smo umanjili ,djelomično, ali ćemo tu borbu izjednačavanja prava radnika u trgovačkim društvima Grada Velike Gorice i prava djelatnika u gradskoj upravi nastaviti na jesen. Uveli smo nove institute zaštite radnika, koje do sada nismo imali, npr.materijalna prava kod odlaska u mirovinu gdje su cifre udvostručene, solidarne potpore, prosjek plaće je na nivou Hrvatske, radnik koji doma premine jedna plaća, pokrivanje troškova pogreba za tog radnika itd-istaknuo je Želimir Hercigonja, predsjednik Sindikata komunalnih radnika RH.Najavio je kako će nastavkom pregovora na jesen nastojati potpuno izjednačiti radnike u komunalnim tvrtkama s pravima koje kolektivnim ugovorom imaju zaposleni u Gradskoj upravi.

-Smatram da smo nadogradili cijeli niz materijalnih prava radnika ili prava koje nisu materijalne naravi i da smo se prilično izjednačili s radnicima gradske uprave, koji su uvijek imali neke benefite iznad onoga što su koristili radnici trgovačkih društava, a što je meni bilo neprimjereno. Ovo je sedmi i najkvalitetniji aneks, uz naše zahtjeve naravno treba uvažiti realitet života, financijsko stanje svakog trgovačkog društva i stanje lokalne zajednice Grada Velike Gorice-zaključio je Hercigonja nakon čega su obje strane stavile svoj potpis, a u Gradu nastavljaju s pregovorima sa Sindikatom odgajatelja, medijskih i kulturnih djelatnika.