°C 25

Odlazi li "maršal Tito" iz Velike Gorice?

27.06.2017.

ivana

Titovo ime u Hrvatskoj nose ulice i trgovi u 18 hrvatskih gradova i naselja, po čemu, ako je vjerovati wikipediji, Hrvatska prednjači daleko ispred svih bivših država Jugoslavije. Među takvim gradovima, uz pretežno istarska mjesta, su i Zagreb, Zaprešić, Karlovac i Velika Gorica.

Dok se u glavnom gradu iščekuje konstituirajuća skupština Grada Zagreba ponovno se aktivirala tema o preimenovanju zagrebačkog Trga maršala Tita. Da je Titu u Zagrebu odzvonilo potvrdio je jučer i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U našem gradu u nekoliko navrata pojedine političke opcije isticale su želju preimenovanja Titova trga, no do danas se to nije dogodilo, hoće li se uopće dogoditi, treba li se dogoditi pitanja su koja ostaju. Upravo je to povod za našu novu anketu na kojoj se i građani Velike Gorice mogu izjasniti podržavaju li ili ne preimenovanje Trga maršala Tita u Velikoj Gorici.

Pravaši: Sazrijelo je vrijeme da se zaključi "teška" tema

O svemu ipak odlučuje Gradsko vijeće koje bi moralo odobriti odluku o preimenovanju, a mišljenja su ,kao i stranke, podjeljena. "Za" preimenovanje Titova trga u Velikoj Gorici nesumnjivo je Pravaški savez kojeg čine Hrvatska čista stranka prava te HSP podružnica "Mladen Amstrong Grof" koja je još 2013. godine javno istupila s prijedlogom preimenovanja spornog trga u Trg hrvatskih branitelja.

-Danas, kada smo u pravaškom savezu s bratskim HČSP-om, iznosim zajednički stav o potrebi promjene imena rečenog trga! Za sve pravaše i sve istinoljubive ljude, komunistički maršal Tito je neprijeporni zločinac koji je u krvi zatirao hrvatstvo i katoličku vjeru o čemu postoje i brojna dokumentirana svjedočanstva i stotine masovnih grobnica, a ne treba zaboraviti ni mučeništvo blaženog Alojzija Stepinca koji je od diktatora Broza spašavao Crkvu u Hrvata. Ako je poznato i da je Josip Broz na neslavnoj listi deset najvećih krvnika u svjetskoj povijesti, onda je i svaka rasprava o tome suvišna - rekao nam je Lucijan Maslać, predsjednik HSP-a u Velikoj Gorici i novi gradski vijećnik kojime će upravo sudjelovanje u Vijeću otvoriti vrata na putu do preimenovanja trga koje je bilo i jedno od predizbornih obećanja pravaša.

- Pravaški savez HSP-HČSP je i u pregovorima, nakon nedavnih lokalnih izbora, kao važnu Programsku točku isticao i potrebu za promjenom imena tog trga za što nam je podršku dao i velikogorički HDZ te stranka Rada i solidarnosti Bandić Milan 365. Vjerujemo da je nakon 22 godine postojanja grada Velike Gorice i posebno nedavnim dolaskom pravaša u Gradsko vijeće konačno sazrelo vrijeme da se i ta, za neke ˝teška˝, tema zaključi po nama jedinim mogućim scenarijom, a to je uklanjanjem trga navedenog zločinca jer vrijeđa osjećaje građana, te da se imena novih trgova i ulica u našem gradu nazovimo po našim palim vitezovima Domovinskog rata jer oni to svakako zaslužuju - zaključio je Maslać.

SDP ne bi podržao preimenovanje, a vjeruju ni građani

Na drugoj strani, gorički SDP je odlučno protiv preimenovanja trga bez obzira čiji to prijedlog bio.

-SDP sigurno ne bi podržao tu inicijativu bez obzira s koje strane ona dolazila. Prvo, jer mislimo da to ne bi ništa značilo građanima Velike Gorice već bi im donio dodatni trošak u smislu promjene dokumenata. Drugo, mislimo da je to povijest koja zaslužuje imati svoje mjesto i da u ovom trenutku politika ne bi trebala voditi brigu o tome kako će se ulica ili trg zvati već da se građanima omogući bolji i dostojniji život. Mišljenja sam da je ta tema deplasirana i vjerujem da sigurno ne bi dobila podršku većine građana Velike Gorice, a pogotovo ne građana koji žive na toj adresi - rekao nam je Damir Šimunić, predsjednik velikogoričkog SDP-a.

Unatoč jučerašnjoj izjavi predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da je stav HDZ-a o tom pitanju jasan, a proizlazi iz ranijih zahtjeva za promjenom imena u Zagrebu, gorički HDZ poručuje kako će o ovoj temi raspravljati kad takva točka dođe na dnevni red Gradskog vijeća.

- HDZ se nakon izbora usmjerio na rješavanje važnih projekata za naše građane, poput završetka izgradnje dječjeg vrtića, bazena, realizacije besplatnih udžbenika, energetske obnove stambenih zgrada povlačenjem novca uz EU fondova gdje trenutno radimo 20-ak zgrada, izgradnja kuhinje u OŠ Habdelić i mnogih drugih. A o imenovanjima trgova ili ulica raspravljat ćemo prema zahtjevima građana kada isti dođu na dnevni red Gradskog vijeća - poručio je Krešimir Ačkar predsjednik goričkog HDZ-a.