°C 6

Nova vrata Hrvatske u 21. stoljeću

22.03.2017.

Juraj

Tjedan dana prije početka redovnih operacija na novom putničkom terminalu Zračne luke Franjo Tuđman impozantna zgrada, čiji su temelji postavljeni prije tri godine, predstavljena je na svečanom otvorenju.

- Stojimo ovdje u Turopolju, nadomak Velike Gorice i Zagreba, gdje ovaj objekt Hrvatsku uvodi u 21. stoljeće jer će otvarenjem novog terminala zračna luka stati uz bok najsuvremenijim državama i trendovima Europe i svijeta - rekao je Oleg Butković, ministar prometa i veza, podsjetivši i kako je od 1959. godine Pleso mjesto velikih emocija - od dočeka Pape Ivana Pavla II, generala Gotovine i Čermaka, sportaša i drugih.

- Impresivno zdanje zračne luke, koje odiše Hrvatskom, Europom i svijetom 21. stoljeća, bit će prava vrata moderne i suvremene Hrvatske. Uvjeren sam da bi prvi hrvatski predsjednik bio izrazito ponosan da vidi kakvu zračnu luku dobiva Zagreb - poručio je premijer Andrej Plenković rekavši i kako očekuje brojne gospodarske koriste, kako za glavni grad tako i Veliku Goricu.

Dubai, Istanbul, Atena, Toronto, Oslo, Pariz, London, Madrid... samo su neki od niza gradova svijeta kojima su novim putničkim terminalom aerodroma na Plesu otvorena, kako su sada već nazvana, "nova vrata Hrvatske".

- Sada kada se sleti u Hrvatsku se vidi da su ovo doista vrata Hrvatske, nešto što je "showroom" hrvatskog urbanizma, arhitekture, gospodarstva, građevine, ovo je dio hrvatskog nacionalnog identiteta, a sve skupa se nalazi u našem Turopolju i Velikoj Gorici - rekao je gradonačelnik Dražen Barišić, rekavši kako cijeli projekt ima značajan utjecaj na naš grad, a zbog čega se i grad brandira kao Grad zrakoplovstva.

Zračna luka Franjo Tuđman bit će u koncesiji do 2042. godine, a otvorenje novog putničkog terminala kapaciteta 5 milijuna putnika godišnje, uz trenutni promet od 2,8 milijuna, prva je faza u razvoju zračne luke koja do konca koncesijskog roka treba biti razvijena do kapaciteta od 8 milijuna putnika godišnje. Putnici koji će kroz sve te godine prolaziti kroz Zračnu luku Franjo Tuđman, kako je više puta naglašeno tijekom večeri, proći će kroz ta "nova vrata Hrvatske za 21. stoljeće".

Galerija slika

Nova vrata Hrvatske u 21. stoljeću Nova vrata Hrvatske u 21. stoljeću Nova vrata Hrvatske u 21. stoljeću Nova vrata Hrvatske u 21. stoljeću Nova vrata Hrvatske u 21. stoljeću Nova vrata Hrvatske u 21. stoljeću Nova vrata Hrvatske u 21. stoljeću Nova vrata Hrvatske u 21. stoljeću Nova vrata Hrvatske u 21. stoljeću