°C 7

Nori Max, Vremenski putnici i Čički ronioci najbolji na Fašniku

12.02.2018.

Ivana Crnković

Vikend pun smijeha i ludo zabavnih fašničkih skupina prohujao je s vihorom. Veliki i mali turopoljski fašnik okupili su velik broj maskiranih skupina, a sve je više i onih koji dolaze i iz drugih krajeva našeg Turopolja.

Subota popodne bila je rezervirana za Veliki fašnik, a povorka predvođena Princom Fašnikom i Pajcekom, Lukom i Žirom krenula je u 14 sati od Školske ulice do Parka dr. Franje Tuđmana. Središnji dio bio je prostor ispred hotela Bijela ruža gdje su maškare izvodile i svoje točke pred žirijem koji ponovno nije imao lak zadatak.

Među raznim maškarama tri skupine su se ipak istaknule po mišljenju žirija, pa je treće mjesto pripalo Dječjem vrtiću Žirek i "Obećanoj zemlji" na putu do koje je vremeplov glavnog putnika prvo prebacio k pionirima u Jugoslaviju, potom na Univerzijadu, zatim Njemačku i naposljetku u Irsku. Fašnička skupina Žir iz Ribnice osvojila je drugu nagradu sa svojom temom ribničkih superjunaka i atraktivnih vozila koje su izradili. Prvo mjesto ove godine pripalo je ekipi iz Pavučnjaka koji su se odlučili za akrobatsku točku inspiriranu kostimima iz Mad Maxa.

Zabava se nastavila u fašničkom šatoru, a večer je donijela koncert Miroslava Škore. Odaziv publike bio je odličan, pa je na kraju i šator bio premali, no ništa nije omelo Velikogoričane da se zabave uz popularnog Slavonca do 00:30 kada je koncert priveden kraju.

Vremeplov i Čički ronioci najbolji na Malom fašniku

Nakon velike povorke 109. Turopoljskog fašnika, u nedjelju su se u fašničkom šatoru u Parku dr.Franje Tuđmana okupile skupine na Malom fašniku i to skupine koje nikako nisu male po broju maskiranih.

Odazvalo se 12 fašničkih skupina u kategoriji predškolske dobi, a svaka skupina na svoj način razgalila je publiku u kojoj su pretežito bili roditelji, braća i sestre. Bilo je nastupa koji su bili slični i prošlogodišnjima, i čak se dogodilo da su dva vrtića radila istu temu, no svaka vesela vrtićka fašnička ekipa nastup je odradila kako najbolje znaju i s osmjehom na licu kojeg su izmamili pljesak publike i slasne krafne kojima se kratilo vrijeme do proglašenja.Prvo mjesto i trodnevni izlet u Crikvenicu osvojili su Vremenski putnici iz DV-a Žirek u kojem su uz glazbu DJ-a Pavla mali znanstvenici tražili put u budućnost, a usput su prebacili svoje novake u drevni Egipat, pa do rasplesanog baroka i na kraju u robotsku budućnost.

Drugo mjesto podijelili su turopoljski piceki, Jureki i Katice iz Dječjeg vrtića Ciciban uz rasplesanu koreografiju na glazbu iz crtića "Pilići" te DV Žirek i njihovi "Rasplesani Britanci" u kojem su uz Beatlese zaplesali pripadnici kraljevske straže, dame iz Engleske i sama kraljevska obitelj."Mali navijači" (DV Žirek), "Obitelj Kremenko" (DV Ciciban) i "VG avantura u Londonu" (DV Velika Gorica) našli su se na trećem mjestu, a ostale skupine "Zdrava hrana" (Ciciban), "Cirkus" (Lojtrica) "Snjeguljica i društvo" (Ciciban) , "Miševi i mačke" (Lojtrica) i "Afričko pleme" (Koraci) osvojili su nagrade za četvrto mjesto.

OŠ Novo Čiče osvojila izlet u Crikvenicu

U kategoriji školskih fašničkih skupina "Čički ronioci" iz OŠ Novo Čiče osmislili su svoju eko priču o svom jezeru, njegovim problemima i mogućnostima za rekreativce uz šarolike kostime i gitaru i eko pjesmu te očarali žiri za prvu nagradu.Maštoviti nastup koji su osmislili sami uz pomoć učiteljice imali su i učenici OŠ Velika Mlaka koji su prikazali Hrvatsko otočko blago, pa su uz tekst koji su doradili i nesvakidašnje kostime prikazali kako maškare mogu biti zabavne i poučne. Sudeći po samim nagrađenim skupinama u obje kategorije presudno za što bolji uspjeh bila je originalnost, što samostalnija izvedba i raznolikost kostima.Drugo mjesto s Velikomlačanima su dijelili OŠ Eugena Kumičića "Črleni licitari", a Mali ekologići (OŠ Vukovina) Plesna haljina žutog maslačka (Habdelić) Turopolje naše (OŠ Odra) te Rasplesani mornari (OŠ E.Kvaternik) osvojili su zajedno treće mjesto dok su ostale skupine dobile nagradu za četvrto mjesto jer na turopoljskom fašniku svi dobivaju nagrade i svi se zabavljaju.

U izboru najbolje pojedinačne maske nagradu za prvo mjesto odnio je Franko Petak kao avijatičar, drugo mejsto pripalo je Noi Petak, pin-up plesačici, Nika Mirosavljević kao robot osvojila je treće mjesto, a Eleonora Ilijevski Galorini kao Elza je dobila nagradu za četvrto mjesto.

Među parovima Zara i Klea Horvat kao Super Mario i Luigi osvojile su zlatnu medalju i slatke pakete, a srebrnu medalju i slatkiše osvojile su čarobne sove Barbara i Jana Haraminčić.

Među skupinama građana udruga Mali prijatelj osvojila je prvu nagradu sa svojom Životinjskom farmom, Megablast sa 101 Dalmatincem je bio drugi, a udruga mladih Općine Orle s "Kikićima" treća. Četvrto mjesto osvojila je obiteljska skupina Jan i Nigdjezemski gusari u Turopolju.

Više fotografija školskih i vrtićkih skupina pogledajte OVDJE, a Velike povorke OVDJE.