°C 19

Micro: bitovi ponovno u Gradskoj knjižnici

09.03.2018.

Redakcija

Gradska knjižnica Velika Gorica jučer je primila donaciju od 65 micro: bitova koju su joj svečano uručili voditelji projekta STEM revolucije Nenad i Rujana Bakić.

Donaciju je u ime knjižnice primila ravnateljica Katja Matković Mikulčić, te knjižničari Matija Katulić u ime Područne knjižnice Galženica i Morana Peranić u ime Dječjeg odjela, što su ujedno i lokacije u kojima će biti omogućena posudba micro: bitova.

-Nakon što je početkom prošle godine Gradska knjižnica Velika Gorica dobila donaciju micro: bitova u sklopu projekta STEM revolucije, i ove godine uključili smo se u nastavak projekta kojim se omogućuje posudba micro: bitova u knjižnicama diljem Hrvatske- poručili su iz knjižnice.

Ako se pitate što BBC micro:bit jest, riječ je o uzbudljivoj novoj tehnologiji koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, i to ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima.

Radi se o tehnologiji izrazito malih ulaznih barijera za koju je već razvijen bogati edukacijski sadržaj, a inicijatori je ovim projektom žele masovno uvesti u hrvatske škole.

Kako tvrde, ova tehnologija omogućuje inovativnost širom kurikuluma, a karakterizira je iznimno jednostavan i pristupačan način korištenja i mogućnost bežičnog spajanja, te velik broj senzora koji omogućuju korištenje na razne načine u školama, uključujući i standardne predmete kurikuluma kao što su kemija, biologija, matematika, glazbeni i likovni odgoj i informatika.

Glavna prednost BBC micro: bita je u tome što je on primjenjiv na svim razinama obrazovanja pa se shodno tome može se koristiti u osnovnim školama, na fakultetu, na izvannastavnim aktivnostima, kao i u srednjoj školi.

Jednostavnost i svestranost ovog uređaja čine ga laganim i zabavnim polazištem djece za ulazak u digitalni svijet, ali isto tako može biti moćan alat za iskusne programere, dizajnere, umjetnike, znanstvenike i inženjere.

Zahvaljujući organiziranoj crowdfounding kampanji koja se provodi u sklopu projekta Croatian makers udruge Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM, čiji su osnivači Nenad i Rujana Bakić, omogućena je nabava i slanje kompleta micro: bitova namijenjenih korisnicima preko 100 knjižnica u Hrvatskoj.

Foto: Gradska knjižnica Velika Gorica