°C 19

Kučka posla oko mosta

02.08.2017.

Juraj

Predstavnici Mjesnih odbora naselja Kuče, Rakitovec, Gornje Podotočje, Čička Poljana, Vukovina, Staro Čiče, Turopolje, Mraclin i Buševec na sinoćnjem su zajedničkom sastanku potpisali dopis kojim od Grada Velike Gorice traže jasan odgovor kako i kada će se omogućiti prometovanje Kučkim mostom - starim ili novim.

Zatvaranje drvenog mosta Kuče koje spaja ovo naselje s Rakitovcem, ali i šumom Turopoljskog luga, usred ljetnih mjeseci izazvalo je ogorčenje među mještanima koji i dalje dobrim dijelom ignoriraju oznake zabrane prelaska. No, najavljene su i fizičke prepreke kako bi se nesiguran most, kako pokazuje posljednja studija, zatvorio. Nakon prvih sastanaka u gradskoj upravi sada su zatražili i službeno očitovanje gradonačelnika Dražena Barišića što i kada će se napraviti po tom pitanju.

- Želimo da svojim mještanima i biračima pokažu stvarno stanje i što će biti s mostom, rekonstrukcija ili gradnja novog, i kako planiraju to riješiti. Nama je most potreban već danas i očekujemo brzi odgovor - rekao nam je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Kuče Krunoslav Milatović.

U prvim razgovorima s gradskom administracijom poručeno im je kako se razmatra više rješenja - od sanacije mosta do gradnje novoga na postojećoj ili drugoj lokaciji. Do daljnjega će spoj Rakitovca i Turopolja ići preko nadvožnjaka u Vukovini na D30, no građani ističu kako je to ponajviše opasno za bicikliste i pješake, kao i za traktorski promet. Umjesto da ih spaja, most ih sada razdvaja.

- Za mještane je najprihvatljivije rješenje novog betonskog mosta da bi njime prometovao ZET-ov autobus. Struka mora pokazati koji je najisplativiji, ali najbolje bi bilo raditi u blizini ovoga da imamo staru trasu - kaže Milatović.

Na sastanku se dotaklo i problematike ostalih drvenih mostova koji više nisu prohodni, Selečkog mosta koji spaja Turopoljski lug s Općinom Orle, te mosta u Čičkoj Poljani koji bi, kako doznajemo, mogao dočekati svoju obnovu s obzirom na to da bi se hrastovina koja se sušila za most u Kučama iskoristila za Čičku Poljanu.

Za sljedeću nedjelju MO Kuče sazvao je i Zbor građana (6. kolovoza u 18 sati, Društveni dom Kuče) kako bi mještane upoznali s aktualnostima oko mosta, a najaktualnija informacija je da je most zatvoren zbog narušene sigurnosti. Predstavnici naselja Donjeg Turopolja uvjereni su da će od Grada uskoro dobiti odgovor s dobrim vijestima, no u suprotnom spremni su i na "bijeli štrajk" - traktorima na cestu.