°C -1

Gorička priča iz Vukovara u novom broju VGdanas novina

16.11.2018.

Ivana Ćurić

Pred vratima je 18. studeni, Dan kada se cijela Hrvatska posebno sjeća žrtve Vukovara, herojskog grada, čije ratne priče ni danas nisu sve ispričane. Jedna od takvih priča je i priča Dragutina Kovačevića kojeg mnogi Velikogoričani poznaju kao sportskog direktora HRK-a Gorica.

Ne znaju svi da je rođen u Dalju te je svoj život nakon ženidbe namjeravao mirno proživjeti u Vukovaru. Iz željene mirne svakodnevice otrgnuo ga je, kao i mnoge druge Vukovarce, rat. S čitateljima VGdanas novina u novom broju podjelio je sjećanja na rodni grad, prvu crtu bojišnice te 273 dana koja je proveo u srpskim logorima i stvaranje novog života u jednoj malenoj Velikoj Gorici. Naslovna je to priča 138. broja VGdanas novina koji se od danas nalazi u prodaji.

No, ni to nije sve. Novi predsjednik Udruženja obrtnika Vladimir Birek prisjetio se početka svojih ugostiteljskih objekata, osvrnuo se na današnje probleme u obrtništvu, te nam objasnio kakvo je to "žmano" jelo.

Što im je sve donio program Erasmus +, gdje su sve bili, što su sve postigli ispričali su nam gorički gimnazijalci i ravnateljica Brankica Žugaj. Što je potaklo goričku pjevačicu da svoje slobodno vrijeme provodi po bolnicama, ruševnim stambenim objektima pomažući djeci, odraslima, siromašnima, napuštenima, ispričala nam je sama Marija Šapina.

Josip Popovčić, autor je nove izložbe "Velika Gorica i Veliki rat"koja se otvara u Muzeju Turopolja povodom stote obljetnice od završetka Prvog svjetskog rata. Otkrio nam je što sve donosi sama izložba, ali i koje je zanimljivosti otkrilo dvogodišnje istraživanje tijekom pripreme izložbe. Jeste li znali da je Plemenita opčina turopoljska vojnicima slala donje rublje? Jeste li znali da su Turopoljci darovali svoj zlatni nakit kako bi se njegovom prodajom osiguralo naoružavanje i znate li što su dobili zauzvrat? Sve to, ali i druge teme i događanja iz gradskog života, sporta i kulture doznajte u novom izdanju VGdanas novina.