°C 1

Finska Patria na goričkom ZTC-u želi centar za helikoptere

16.06.2019.

Petar Brnada

Finska tvrtka Patria pokazala je veliki interes za osnivanje Centra za održavanje, popravak i remont aviona i helikoptera u Zrakoplovnom tehničkom centru (ZTC) u Velikoj Gorici, piše Jutarnji list navodeći kako se vode intenzivni pregovori s predstavnicima hrvatskog Ministarstva gospodarstva.

Kako navodi Jutarnji list, Brigitte Salonen, glasnogovornice kompanije potvrdila im je kako su predstavnici Patrije posjetili ZTC kako bi vidjeli u kakvom je stanju tvrtka i utvrdili mogućnosti buduće suradnje.

-Isto tako, pozvali smo tehničko osoblje ZTC-a u nordijske zemlje kako bi se upoznali s mogućnostima Patrije u održavanju helikoptera i vojnih aviona- kazala je Brigitte Salonen Jutarnjem listu uz dodatak da Patria želi uspostaviti dugoročno partnerstvo s državnim tvrtkama koje se bave poslovima održavanja, remonta i popravka u Europi, a Patriji je područje Jadrana vrlo zanimljivo u tom segmentu.

Posjet predstavnika Patrije potvrdilo je i Ministarstvo gospodarstva.

-Možemo potvrditi kako su predstavnici jedne od poslovnih jedinica Patrije Patria’s ISP posjetili Zrakoplovno-tehnički centar kako bi se upoznali s mogućnostima i kapacitetima same tvrtke te razmotrili mogućnost potencijalne buduće suradnje- rekli su za Jutarnji iz Ministarstva.

Što se tiče same tvrtke, Patria u svom portfelju ima i dio Aviation u kojem se rade poslovi održavanja civilnih i vojnih helikoptera te borbenih aviona F18 koje koristi finska vojska. Prema dostupnim informacijama, Patriji je ZTC zanimljiv zbog budućih većih poslova održavanja hrvatskih helikoptera. Riječ je o helikopterima Kiowa, Bell, a u budućnosti i Black Hawk. Sve te modele helikoptera Patria Aviation već sada održava, pa tako recimo ima ugovor za održavanje švedskih Black Hawk-ova, navodi Jutarnji list.