°C 31

Divlja odlagališta otpada lani pojela pola milijuna kuna

08.02.2019.

Juraj Odrčić

Bacanje otpada u prirodu - u turopoljske šume, vodne kanale ili uz poljske puteve stari je običaj koji u našoj okolini nije iskorijenjen niti u 21. stoljeću. Unatoč nizu mogućnosti za zbrinjavanjem otpada od odlagališta otpada, reciklažnih dvorišta i otoka, pa posljednjih godina i mobilnih dvorišta koji se izmjenjuju na lokacijama u gradu i okolici, stav "nije moja briga" nesavjesnih zagađivača nije iščeznuo.


I dok se brojni građani zgražaju nad ovakvim odnosom prema svojoj okolini, pojedinci nastavljaju po svome. Uz uništavanje okoliša te ružnu sliku prirode koja nas okružuje ovakvi zagađivači štetni su i za naše novčanike iz kojih punimo proračun. Tako doznajemo da godišnje akcije čišćenja smeća iza nesavjesnih, nazovimo ih, građana dosežu iznose i do pola milijuna kuna.
 
Grad Velika Gorica vodi evidenciju ilegalnih odnosno tzv. „divljih odlagališta“ koji se ažurira prema dojavama građana te komunalnog redarstva. Posebno se nadziru lokacije koje su u tijeku čišćenja ili su očišćene u posljednjih godinu dana.
 
- Većina lokacija divljih odlagališta su trajno očišćene i zadržane čistima dok za neke to jednostavno nije moguće jer, kada se i očiste, nesavjesni građani, a uglavnom se radi o malim građevinskim firmama, i dalje uporno bacaju otpad te nastavljaju sa zagađenjem okoliša i time dodatno onemogućuju sanaciju divljih odlagališta - kaže nam Ivan Rak, direktor VG Čistoće koja je zadužena za čišćenje divljih odlagališta.
 
Ovakva odlagališta često susrećemo u prirodi. Kada se jedno očisti, nikne novo te je dojam da se s ovim problemom nitko ne bavi. Brojke pokazuju drugačiju sliku. Kako nam kažu u VG Čistoći sanacije divljih odlagališta odvijaju se kontinuirano tijekom godine prema posebnom planu čišćenja i zahtjevima Grada Velike Gorice odnosno nadležne inspekcije.
 
- Tijekom 2018. godine očišćeno je desetak lokacija divljih odlagališta na kojima se uglavnom pronalazi miješani komunalni otpad te je ukupno s njih odvezeno 816 tona miješanog komunalnog otpada - pojašnjava nam Rak kako su lani takve akcije koštale približno pola milijuna kuna.
 
Ovakvih poslova čišćenja divljih odlagališta, nažalost, bit će i ove godine. Prioritet čišćenja su vodozaštitna područja jer štetni utjecaji divljih odlagališta, ovisno o vrsti otpada koji se nepravilno odlaže, dovodi do onečišćenja tla te podzemnih i površinskih voda, a time se ugrožava i zdravlje ljudi.
 
- Takva područja je bitno što prije očistiti i držati čistima. U 2019. godini planira se sanirati do 15 ilegalnih odlagališta, a za što su sredstva osigurana u proračunu Grada Velike Gorice u iznosu od 400 tisuća kuna - doznajemo od Raka.
 
VG Čistoća je u užem središtu grada uvela pilot – projekt s ciljem prikupljanja informacija i podataka potrebnih za uspostavu cjelovitog i učinkovitog sustava prikupljanja i odvoza miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada te reciklabilnih vrsta otpada (papira, plastičnog i metalnog ambalažnog otpada), a kojim se obuhvatilo nešto manje od 1400 korisnika. Time bi se na području cijelog grada uveo sustav koji bi doveo do toga da se 50% otpada reciklira umjesto da završi na odlagalištu smeća.
 
Savjesni građani već su prihvatili reciklažu kao kvalitetan model zbrinjavanja otpada te putem reciklažnih dvorišta i otoka brinu za okoliš u kojemu živimo. Organiziran je i odvoz glomaznog otpada iz gradskih četvrti i mjesnih odbora putem velikih kontejnera zapremine 30 m².
 
- Ovim putem lani je sakupljeno i odloženo 1500 tona glomaznog otpada od čega je 969 tona sakupljeno putem reciklažnih dvorišta - rekli su nam u goričkoj Čistoći.