°C 18

Agro odbor Europskog parlamenta obišao goričke proizvođače

20.09.2017.

ivana

Na poziv europarlamentarke Marijane Petir u dvodnevni posjet Hrvatskoj stiglo je izaslanstvo Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta s predsjednikom Cezslawom Siekierskim na čelu, nakon sastanka s uzgajivačima i prerađivačima svinjskog mesa u Sisku, danas se delegacija u Novom Čiču i Rakitovcu sastala s proizvođačima voća i povrća.

Već ujutro u 8 sati Agro odbor Europske unije stigao je u Novo Čiče gdje ih je ugostio poljoprivrednik Nedjeljko Savić, vlasnik obrta Agrosan. Savić se uzgojem povrća bavi već 18 godinu za redom, a od proizvođača na malo korak po korak došao je do današnjeg statusa i proizvodnje na 60 hektara.

-Bavim se proizvodnjom povrća na površini od 60 hektara, od toga na 20-30 hektara uzgajam salatu, kupusnjaču na 8-10 hektara, poriluk na 4-5, patlidžan na oko 3 hektara, a ostalo povrće oko 2 hektara. Trenutno nas je 35 zaposlenih, na pakiranju radi petero radnica, 20-ak na polju i ostali u administraciji-ispričao je svoju priču gospodin Savić pred zastupnicima Europskog parlamenta.

Iz mjera ruralnog razvoja dobit će 2,3 milijuna kuna povrata

Po prvi put ove godine ulaže u svoju proizvodnju i uz pomoć europskih fondova, a upravo na savjet hrvatske zastupnice u Euro parlamentu Marijane Petir prijavio se na mjeru ruralnog razvoja 4.1.1.

-Prijavio sam se na mjeru, bio sam dosta nisko, ali ljestvica se spustilo i projekt je prošao. DO sada sam realizirao 95 posto planiranog i kad do kraja realiziram, odnosno kupim još 2-3 stvari, tražit ću povrat sredstava. Imam pravo na 50% povrata, odnosno 2,3 milijuna kuna, a ukupno je investicija bila 4,6 milijuna kuna. Uz mjere ruralnog razvoja kupio sam kamion koji možete vidjeti. Moj je stav bio polako, ići stepenicu po stepenicu, koliko zaradim toliko uložim i zato sam tu gdje jesam-rekao je Savić.Zastupnike je zanimalo i kako i kome prodaje svoje povrće, na što je spremno odgovorio.

-Dobijem cijenu koja je moguća, najveća realna, a pošto će se moje povrće prodavati u trgovačkim centrima određuju u trgovinama. Prema Lidlu šaljem ponudu proizvoda koje imam, oni ponude cijenu koju mogu taj dan držati, a ja radim toliko da pokrijem proizvodnju i imam za plaće. Nije moj cilj da salatu prodajem po 5 kn, i da je onda drže u dućanu 7-8 kn, pa da bude najskuplja. Cilj mi je da cijena bude realna, naši kupci ne mogu platiti salatu 10 kn, možda u drugim zemljama mogu. Kaufland je u proljeće više plaćao salatu, sad im dajem povoljnije i kad sve pokrijemo na kraju godine i ako sam u plusu, u redu je, platim svoje obveze i idemo dalje -pojasnio je Savić.

S navedenim centrima nikada nije imao problema s naplatom niti ih je ikada morao upozoravati na to, suradnja je korektna, istaknuo je.

Radim i s našim ljudima koji su od mene kupovali dok sam bio mali proizvođač i koji su me podizali kao malog proizvođača, oni mi plaćaju na početku sljedeće godine i to mogu podnijeti, takav nam je dogovor. Radio sam i s Konzumom, no maknuli su me, danas se pokazalo da je to bilo na moju sreću, jer sam bio mali proizvođač i nisam ih interesirao-kazao je poljoprivrednik iz Novog Čiča.

Tuča potukla dva hektara salate

Ova godina je bila u početku sušna s visokim temperaturama, i dodaje kako mu je to odgovaralo bolje nego ekstremno kišoviti rujan. Proizvodnju redovito bilježi i prema trenutnim podacima ove je godine više prodavao u svibnju, lipnju i kolovozu nego u isto vrijeme 2016.

-U tuči mi je stradalo sada dva hektara salate, dio je bio osiguran, a vidjet ćemo hoće li se to pokriti iz osiguranja. S obzirom na ovo vrijeme bit će to neka prosječna godina-zaključio je gospodin Savić.Na pitanja europske delegacije odgovarali su i predsjednik Hrvatske zajednice povrćara Hrvoje Gregurić i predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić, a nakon obilaska sortirnice obrta u Novom Čiču još jedan sastanak delegacija je održala u Distributivnom centru za voće i povrće gdje je pri kraju izgradnja ULO hladnjače financirana također iz Europskih fondova, a gdje se s njima susreo direktor Distributivnog centra Hrvoje Bunjevac i gradonačelnik Dražen Barišić sa suradnicima.

Galerija slika

Agro odbor Europskog parlamenta obišao goričke proizvođače Agro odbor Europskog parlamenta obišao goričke proizvođače Agro odbor Europskog parlamenta obišao goričke proizvođače Agro odbor Europskog parlamenta obišao goričke proizvođače Agro odbor Europskog parlamenta obišao goričke proizvođače Agro odbor Europskog parlamenta obišao goričke proizvođače Agro odbor Europskog parlamenta obišao goričke proizvođače Agro odbor Europskog parlamenta obišao goričke proizvođače Agro odbor Europskog parlamenta obišao goričke proizvođače Agro odbor Europskog parlamenta obišao goričke proizvođače Agro odbor Europskog parlamenta obišao goričke proizvođače Agro odbor Europskog parlamenta obišao goričke proizvođače Agro odbor Europskog parlamenta obišao goričke proizvođače Agro odbor Europskog parlamenta obišao goričke proizvođače Agro odbor Europskog parlamenta obišao goričke proizvođače