05.01.2011

Gospodarstvo kičma razvoja grada

Danas donosimo drugi dio razgovora s gradonačelnikom Draženom Barišićem u kojemu možete pročitati o obnovi prometnica i vodotornja, te razvoju gospodarskih zona, ali i zastojima s športsko rekreativnim centrom.

Koji su prioriteti za 2011. godinu?


Prioriteti su nastavak projekata iz 2010.godine koje treba realizirati na taj način da se ni jedan ne zaustavi, a da se eventualno ako treba malo uspore. Svakako nam je ustrajati na komunalnim projektima gradnje odvodnje i vodovoda. Pripremanje dokumentacije za dogradnju i sanaciju pročistača voda, razvijanju uličnih mreža, svakako moramo omogućiti da nakon gradnje magistralnih cjevovoda omogući se sugrađanima da počnu koristiti te kapacitete.

Što je s obnovom prometnicama?

Posvetit ćemo dosta pažnje gradnji, rekonstrukciji i obnovi cesta, što lokalnih koje imamo sami, ali i onih koje su županijske ceste, dakle u suradnji s Zagrebačkom županijom. Tu smo ove godini puno izrađivali projektnu dokumentaciju tako da smo se pripremili s te strane da se to što prije riješi.

Imamo nekoliko glavnih pravaca, to su uglavnom županijske ceste za koje pripremamo projektnu dokumentaciju kao što je Jelačićeva u Kuilovcu i Kralja Tomislava u Gradićima, gdje moramo se pripremati za kompletnu rekonstrukciju s obzirom da su te ceste dugo godina bile zapuštene i devastirane su zbog gradnje autoceste. Moramo završiti Lovrakovu do kraja, ove godine ćemo vidjeti Gupčevu i Teslinu, te ulice trebamo riješiti to su dugovi od prije, i imamo u suradnji s Hrvatskim cestama i Hrvatskim autocestama završiti neke spjeve na zaobilaznice kao što su Dobrilinina i Rakarska.

Moramo polako krenuti u realizaciju preustroja prometa u gradu i okolo grada kroz prometnu studiju koja mora zaživjeti. Građani se moraju početi prilagođavati novonastaloj situaciji i koristiti sve više nove ceste, ne koristiti neke ceste gdje je do sad bilo zasićenja kako bi se stvarali preduvjeti da se redefinira život unutar grada.

I vodotoranj očekuje novo ruho?

Neke kapitalne objekte za koje smatramo da su dugo godina bili zapušteni kao što je vodotoranj u Velikoj Gorici ove godine ćemo sanirati i on će zasjati u novome sjaju. Govorim o gornjem dijelu koji se tiče vodospreme koji će Grad urediti, a ovaj donji dio fasadu pregovaramo sa suvlasnicima i sa HEP-om da se, ako ne u cijelosti ove godine, tada kroz 2012. godinu cijeli neboder potpuno obnovi.


Osnova vašeg programa je razvoj gospodarskih zona, do kuda se došlo?

To je baš kičma razvoja grada, to je jedini način kroz koji grad može postati novi grad u smislu prihoda i kvalitete života. Radovi u RZ Rakitovec počinju odmah po potpisu ugovora,  a to će biti za koji dan. To će biti komunalno opremanje radne zone kroz gradnju cesta i ostale infrastrukture kako bi se stekli uvjeti da se investitori tamo mogu pozicionirati i početi raditi. Tu će vjerujem na proljeće krenuti gradnja distributivnog centra i hladnjače.

Poduzeli smo sve radnje da već na proljeće tamo imamo konkretnu radnu zonu s jednim objektom koji se radi i sa stvorenim preduvjetima da se mogu raditi drugi objekti onih investitora koji će biti zainteresirani. Sljedeća faza je privlačenje investitora da dođu u tu radnu zonu, mi je moramo afirmirati i nuditi prednosti te radne zone i pozicije Velike Gorice.

Druga radna zona je Vukovinsko polje i tu u suradnji s tvrtkom Meridian 16 Business park, tvrtka iz Zagreba, ali u većinskom vlasništvu investitora iz Austrije, gdje nastupamo kao partneri obzirom da potičemo investitore da što prije realiziraju poslovni park. Zajednički gradimo cestu županijskog karaktera od istočne obilaznice koja ide duboko u polje prema Vukovini do Vukovinskog polja. To će biti jedna moderna prometnica koja će omogućiti komunikaciju i afirmaciju te zone s cestom koja je preduvjet da se zona digne. Potpisivanje ugovora je za koji dan i na proljeće počinju radovi i na tome.

Treća radna zona je Kušanec i tijekom proljeća očekujemo donošenje Urbanističkog plana uređenja, čime se stječu uvjeti da se ta treća zona afirmira.

Možete li najaviti kakvi će pogoni ovdje biti, ima li upita investitora i koje bi bile zastupljene djelatnosti?

Nije poslovno reći koji su upiti investitora, ali djelatnosti su uglavnom proizvodne i to nas veseli. Makar što se samoga grada tiče, a što je i logično, bliže gradu ima dosta zainteresiranih investitora iz trgovačkih lanaca koji bi htjeli otvoriti trgovačke centre. Neki su već u Velikoj Gorici, ali bi htjeli proširiti se jer smatraju da je Gorica s ovim novim prometnicima zanimljiva i tranzitnom prometu kao i građanstvu koji živi u samome gradu.

Kada bi mogli ti pogoni zaživjeti?

Kroz godinu-dvije obzirom na projektnu dokumentaciju i pripreme, to treba sagledavati i u kontekstu vremena u kojemu se nalazimo. Nije se lako odlučiti na tako veliku investiciju.

Jedna od zona koja očekuje investitore je i Športsko rekreativni centar Velika Gorica, ima li tu upita investitora?

Moram priznati da nema. Za sadržaje je Detaljnim planom uređenja utvrđeno namjena i obim objekata, ali jednostavno tu imamo problem vlasništva zemljišta. Grad je u jednom dijelu vlasnik zemljišta, a u drugom dijelu su privatna zemljišta koja imaju relativno visoku cijenu kod prodaje i taj faktor prihoda koji su smanjeni za nabavu imovine nas ograničava da se afirmira zona do kraja.

Sigurno je da nam treba takva zona, možda je ona prevelika, ali kakva je takve, barem u jednim dijelovima treb za bazen, hotel odnosno neke športske sadržaje radi proširenja ŠRC-a V.Gorica. To će ići, po meni, jednim sporijim tempom s obzirom da investitori, odnosno partneri s kojim bi ti mogli raditi, su sada oprezniji.

Mislim da zlatno vrijeme ulaganja je prošlo. Kada su oni navlačili gradove za rukav, a Velika Gorica je nažalost to prespavala. To vrijeme je bilo protekle četiri godine, definitivno je trebalo stvoriti preduvjete i trebalo je to iskoristiti.

Često ističete zasluge Ivana Šukera za ulaganja, hoće li država imat manje sluha za Goricu sada kada više nije u Vladi RH?

Ne nikako neće. Gospodin Šuker je itekako pomogao realizaciji mnogih projekta, kroz svoj daljnji politički angažman, pretpostavljam u saboru, on će to sasvim sigurno podržavati. Ovo nisu bili prepoznati projekti samo po imenu prezimenu jedne osobe nego po potrebama građana i mjeri građana Velike Gorice.

Svi ovi i mnogi drugi projekti su logični za ovaj grad i mislim da Gorica dugo godina, desetljećima, nakon svog velikog razvoja da je stagnirala tako da nemamo ravnomjerni rast u određenim djelatnostima ili uslugama. I onda nam se događaju problemi da se primjerice u 30 godina doselilo 30 tisuća žitelja, a da je dom zdravlja ostao isti kakav je bio prije 30 godina. Nije bilo strategije, ravnomjernog rasta, ali sa sadašnjom suradnjom sa vrhom vlade RH i svim ostalim ministarstvima prepoznate su potrebe, mi stvaramo preduvjete za razvoj i to će se nastaviti dalje.
Komentari
07.01.2011 - jopa
Dajte gradonačelniku Barišiću malo vremena, ništa se nemože napraviti preko noći. U odnosu na prijašnju vlast sadašnji rezultati su daleko bolji
06.01.2011 - Mariovg
e tu je Picula jako nazadovao Veliku Goricu jer su se gospodarske zone trebale otvarati prihje 5 godina kada je u u Hrvatskoj bio gospodarski uzlet
05.01.2011 - goričan
rođen sam u Gorici, živim u Gorici i ovakve priče o radnim zonama slušam odkad znam za sebe, ali ništa se nije napravilo pa sumnjam da će tako nešto i ova vladajuća garnitura učinit
05.01.2011 - vito
neboder je katastrofa dajte to rješite
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.