15.01.2011

Goričke kumice spremne za Europu

S prvim danom 2011. godine na snagu je stupila odredba po kojoj se sir i vrhnje na tržnicama mora držati u rashladnim vitrinama. Kako bi goričke kumice mogle prodavati svoje mliječne proizvode, koncensionar tržnice, VG Komunalac je nabavio vitrine u kojima kumice drže sir i vrhnje.

Za potrebe tržnice kupljene je sedam LTH rashladnih vitrina po cijeni od 10 700 kuna po uređaju, a svaku vitrinu mogu koristiti tri do četri kumice. Cijena „placovine“ ne bi trebala značajnije porasti jer će kumice dodatno plaćati samo potrošenu električnu energiju za rad rashladne vitrine.

- Procjena je da bi najam mogao poskupjeti oko tri kune, a znat ćemo točnije kada porastu temperature i vidimo kakva je potrošnja struje – kaže Josip Kolarec, direktor VG Komunalca.

Naime, rashladne vitrine se automatski pale zavisno o vanjskoj temperaturi i potrebi hlađenja. Bude li potrebe bit će naručeno još uređaja, ali zasada se pokazalo da je ovo dovoljan broj uređaja s obzirom da vikendom na tržnicu dođe oko dvadesetak prodavača.

- Nama je važno da su kumice zadovoljne, a i s ovim cijenama i dalje smo među povoljnijim tržnicama u Hrvatskoj – dodaje Kolarec.

kumicaprotal.jpg
Nove vitrine ispunile su zakonsek odredbe, a goričke kumice i dalje mogu prodavati sir i vrhnje

S novim vitrinama zadovoljni su i prodavači mliječnih proizvoda koji koriste nove uređaje. Kumice mjesečno plaćaju rezervaciju mjesta 80 kuna i još 9 kuna po danu kada dođu na tržnicu, a povećanje „placovine“ za sada ih ne brine.

- Ljepše je za vidjeti nego kaj je bilo prije, ali kupcima je isto. Niti prije se nitko nije otrovao, a sir na tržnici prodajem već 40 godina – rekla nam je Bara Špišić iz Donjeg Hruševca koja kaže kako je najvažnije ipak iskustvo u pripremi domaćega sira.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati