12.10.2010

Goričke kumice ostaju na tržnici

Tvrtka VG Komunalac, koja upravlja goričkom tržnicom, u postupku je nabave sedam hladnjaka koji će omogućiti prodavačima i prodavačicama sira, popularnim kumicama, da posluju u skladu s novim zakonom. Po njemu se domaći mliječni proizvodi mogu prodavati jedino u zatvorenim vitrinama, na temperaturi od četiri do osam stupnjeva.

– Tek smo u procesu nabave pa ne znamo detalje, no za svaki frižider planiramo dati između 10 i 25 tisuća kuna i taj trošak ćemo snositi sami u cijelosti – rekao je Josip Kolarec, direktor VG Komunalca.

Nabava bi trebala biti gotova, kaže, u roku od mjesec dana, a do tada su kumice obvezne sir na tržnici držati u priručnim hladnjacima.

– Prodavačice sira plaćaju mjesečnu rezervaciju mjesta na tržnici 80 kuna i dodatnih 9 kuna za dnevnu kartu. Kada stignu frižideri, plaćat će dodatnih 12 do 15 kuna dnevno za potrošnju struje frižidera – kaže Kolarec.

Na tržnici su, kaže, od ponedjeljka do četvrtka tek dvije do tri kumice, a petkom i subotom ih je više od 20. Sedam hladnjaka će, tvrdi, biti dostatno za 21 prodavačicu.

– Smatram da je jako dobro da dolaze frižideri, to je trebalo i prije napraviti. Sa sirom je zbilja teško ljeti kad se najviše kvari. Ja nikada nisam imao takvih problema jer prodam 60 sireva u pola sata – kaže sirar Ivan Cujan koji često prodaje na goričkoj tržnici.

autor: Martin Puljić / Večernji list


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura