18.01.2011

Gorica je siguran grad

Velikogoričani se mogu osjećati sigurno u svome gradu prema podacima Policijske uprave Zagrebačke koje su nam protumačili načelnik Policijske postaje Evelin Mustapić te zamjenik Ivica Stuparić.

Tijekom 2010. godine evidentirano je 677 kaznenih djela što je smanjenje od 5,7 posto u odnosu na godinu ranije. Broj prekršaja je pak u rastu za 14 posto te je prošle godine prijavljeno 650 prekršaja.

Od ukupno 677 kaznenih djela utvrđeni su počinitelji za njih 417 počinjenih prošle godine te 27 počinitelja kaznenih djela iz ranijih godina. To je mnogo bolji rezultat od 2009. godine kada su od 718 kaznenih djela pronađeni počinitelji od njih 374.

- Otkrivačka djelatnost za prošlu godinu u postotcima iznosi 65,6 posto. Ovakav rezultat nas svrstava u sam vrh na području Policijske uprave Zagrebačke. Iz svega ovoga može se rezimirati da je u 2010. godini  u odnosu na 2009. bilo prijavljeno manje kaznenih djela i da je porasla otkrivačka djelatnost policije – kaže zamjenik načelnika Ivica Stuparić.

Što se tiče same strukture kaznenih djela u oko 80 posto slučajeva radi se o kaznenim djelima imovinskog karaktera, najčešće su to krađe i teške krađe provaljivanjem, a ostatak se odnosi na blaža kaznena djela.

Niti jedno ubojstvo, veći broj prevara

Ono što je značajno za grad da je malen broj težih zločina poput razbojstava i ubojstava. Štoviše, u Goričkoj policiji kažu da prošle godine nije počinjeno niti jedno ubojstvo.

- Što se tiče razbojništva, koja su u kategoriji težih djela, bilježimo porast jer je 2010. zabilježeno 17 razbojstava, ali otkrivačka djelatnost je i tu porasla te je prošle godine razriješeno 12 kaznenih djela razbojstva – kaže Stuparić.

Iz domene gospodarskog kriminaliteta, koji je sad u javnosti aktualan, zabilježen je veliki porast i to posebice prevara. U postotcima iskazano radi se o povećanju od 120 posto. Gorička policijska postaja takva djela istražuje u suradnji sa sektorom kriminalističke policije PU Zagrebačke.

Droga prisutna, obiteljsko nasilje u porastu

Iako broj postupanja policije u vezi djela vezanih uz opojne droge ne odstupa od prijašnjih godina zabrinjava struktura prijavljenih za njihovo konzumiranje.

- Droga je generator ostalih kaznenih djela, a ono što zabrinjava je da se dobna granica konzumenata droga spušta i sve češći primjeri postupanaj policije bilježe da su konzumenti opojnih droga maloljetne osobe – kaže Stuparić.

Značajnijih zapljena droga na području Velike Gorice nema, ali treba uzeti u obzir da smo jako blizu Gradu Zagrebu gdje je dostupnost droga velika, kažu u policiji.

Prekršaji iz domene Zakona o zaštiti obitelji od nasilja i dalje je u porastu što pokazuju i podaci o zabilježena 183 takva prekršaja u odnosu na 127 prijava iz godine ranije.

Policija u službi građana i obrnuto

Načelnika Mustapića upitali smo ima li u Velikoj Gorici dovoljno policijskih službenika.

- Policajaca ima jako malo, ali bi molio Goričane na strpljenje jer izlazi veći broj vježbenika koji će postati ovlaštene službene osobe. Njih dvadeset će tokom godine moći početi samostalno raditi – kaže načelnik Mustapić.

Načelnik velikogoričke poručuje da je suradnja s građanima ključ za sigurniji grad i otkrivanje te spriječavanje kriminalnih djela.

- Policija je javni servis građana, a mi možemo jako malo napraviti bez očevidaca koji će nam s infromacija pomoći u razrješenju kriminalnih djela – kaže načelnik pozivajući velikogoričane da informacije koje će pomoći u razrješavanju slučajeva mogu ostaviti i anonimno.

Na cestama 5 poginulih

U pogledu prometa s novim prometnicama situacija bi se trebala poboljšati, a u gradu trenutno nema crnih točaka. Najprometnija Zagrebačka ulica je i najčešće mjesto sudara automobila, a njenim rasterećenjem trebao bi se i taj broj smanjiti naročito izmicanjem prometa kamionima.

- Prošle godine bilježimo 5 mrtvih na cestama, ali sigurnost prometnica i vozača je veća. Molimo da se koriste alternativni pravci, obilaznice i autocesta do Buševca, da se izbjegnu gužve kroz grad – kaže Mustapić.

Grad je poželjan

Načelnik zaključuje da je bilo godina s više kaznenih djela, a javna sigurnost je na razini jer nema značajnog narušavanja reda i mira na javnim prostorima uključujući i sportske događaje.

- Grad Velika Gorica je siguran i poželjan grad. Kada bi ocjenjivali od jedan do pet ocjena bi po nama bila vrlo dobar – poručuje načelnik Evelin Mustapić.
Komentari
21.01.2011 - ANNO NIMUS 1
Vrijeme je da policija počne raditi svoj posao, umjesto da sjede po birtijama... Gle, mangupi, i moj porez vas plaća, vi radite za narod, a ne narod za vas! imam auto, ne koristim ga. zašto? neda mi se paliti auto do posla ili bilo gdje po gorici. pa idem biciklom. i molim Boga da me čuva dok se vozim zagrebačkom, jer cijelo vrijeme moram gledati dali će me šleper pokupiti jer moram voziti po jednoj od najprometnihi cesta u državi, jer je "moja" staza, biciklistička, krcata autima. i svi kažu: "samo na minutu...". pa boli mene k...c ostaješ li ti minutu ili sat vremena, jer ja sada prolazim i sada riskiram život. pa neću ja sići s bicikla i čekati tu tvoju minutu. ne, nego te moram zaobići, dakle, izaći na cestu i riskirati šleper ili bus ili bilo što drugo? alo, murjaci, dižite dupe iz Mario-a i B&D-a i inih birtija i RADITE POSAO ZA KOJI STE (pre)PLAČENI!!! ili će te čekati da dođe proljeće, i djeca koja idu sa biciklima u školu? ali nemojte odmah reagirati čim pogine dijete.. radije pričekajte da pogine nekoliko djece kako bi se uvjerili da je stvarno greška u parkiranim automobilima na biciklističkim stazama...
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.