19.05.2010

Francuz od Gorice biciklom kroz Hrvatsku i BiH

Veliku Goricu izabrao je kao prvu stanicu svoje rute. Svakodnevno planira odvoziti 100 kilometara, a bicikl je, kaže, servisiran.

S golemim kartama i "Vodičem kroz Jugoslaviju" na francuskom jeziku baš je razrađivao strategiju puta. Od Velike Gorice će prema Sisku, pa dalje kamo ga dva kotača odvezu. Na biciklu na koji je natovario vreću za spavanje, madrac na napuhavanje, Bernie Meriaux, francuski snimatelj, jučer je krenuo na  svoju jednomjesečnu turu.

Ritam je zadan - dnevno odvoziti 100 kilometara. - Vodič kroz Jugoslaviju? - pitamo ga u nevjerici. - Samo sam taj pronašao u Francuskoj, nijednog drugog nije bilo nigdje za kupiti. Zato sam se i opskrbio svim ovim kartama - opravdava svoj gaf čovjek koji je jučer prvi put bio u Gorici.

berniebiciklist.jpg

- Volim Hrvatsku, a prijatelji su mi puno pričali o ovome kraju - odmah nastavlja. Svoj godišnji odmor provodi biciklirajući, a negdje na putu proslavit će i 61. rođendan.

- Kakav je promet prema onome kraju? Nije ugodno biciklirati ako pokraj vas jure kamioni - raspituje se. Velikogoričani koje je jučer zatekao, kaže, jako su komunikativni, no rijetki od njih govore francuski, a tek mlađi razumiju engleski.

Zna tri hrvatske riječi - dobar dan, hvala i prenoćište. - Naučit ću ja njih i više - samouvjeren je taj simpatični Francuz.

Na svom putovanju posjetit će susjednu BiH, pa će u Dubrovnik, Split, Rijeku, do Ljubljane. - Odlučio sam da na ovu turu neću nositi šator, spavat ću u prenoćištima - kaže. Nakon ture vraća se svome poslu, mjestu "iza kamere".

- Nema boljeg godišnjeg od onoga koji provedem vozeći svoj bicikl - kaže 61-godišnji Bernie.

izvor: Večernji list


Komentari
20.05.2010 - cool232
hahaha LOL glup sam dobro....
19.05.2010 - MT
netko ti je pričao ?? :) pa unajmit ćemo 3 komada, ideš i ti s nama :P
19.05.2010 - cool232
kaj se spremaš na put? netko mi je pričo po VG da postoji određeni entuzijast koji se sprema na takav pothvat..
19.05.2010 - MT
da li bi možda vgdanas popratio velikogoričane ručnim viljuškarom do amsterdama? :P
19.05.2010 - ivan
Za svaku pohvalu....no, kada bu neka biciklijada u našem kraju, ala tour de veleševec?
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati