17.06.2010

Forum o zapošljavanju osoba s invaliditetom

U gradskoj vijećnici sinoć je pod vodstvom moderatora Darka Matića, savjetnika gradonačelnika za pitanja invalida, održan Forum o zapošljavanju osoba s invaliditetom koji je okupio predstavnike udruga invalida, javnih institucija i poslodavaca.

Forumu se prvo obratio gradonačelnik Dražen Barišić koji je istaknuo brigu grada za osobe s invaliditetom koja se očituje u nabavki kombija za prijevoz, udvostručenju sredstava za Strategiju izjednačavanja potreba za invalide, uklanjanje arhitektonskih barijera, a u OŠ Kumičić se uređuje sportska dvorana za trening osoba s invaliditetom.

- Želimo, unutar naših mogućnosti, omogućiti vam što bolje uvjete za rad i na taj način Veliku Goricu učinitiji kvalititnijim gradom - poručio je predstavnicima udruga gradonačelnik.

Skupu se obratio i dr.Zorislav Bobuš, predsjednik zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, koji je naglasio važnost rušenja predrasuda da osobe s invaliditetom nisu kvalitetan radni kadar, te potrebu za upoznavanjem poslodavaca s poticajnim mjerama koje prate zapošljavanje invalida.

forumzaposlenje.jpg

Velikogorički ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje izvjestio je nazočne da je trenutno u Velikoj Gorici prijavljeno 2675 nezaposlenih osoba od čega 120 invalida, a njihova najčešća zanimanja su kuhari, krojači, autolimari i soboslikari. HZZ ima novi projekt kojim sufinancira zapošljavanje invalida u javnom radu što je već iskoristilo 40-tak udruga koje su zaposlile dosadašnje volontere. Također HZZ osigurava i besplatnu prekvalifikaciju odnosno dobivanje novog zanimanja kojim je lakše naći posao.

Anketa provedena sa nezaposlenim osobama s invaliditetom u V.Gorici pokazala je da 53% nije bilo prije zaposleno, 14% ih živi u podstanarstvu, a najviše nezaposlenih, njih 57%, ima između 18 i 30 godina. Anketa je također pokazala da je 13% spremno za prekvalifikaciju, 33% govori strani jezik i koristi se računalom, a 67% ih nije upoznato s poticajima za (samo)zapošljavanje.

Ovaj Forum pokazao je osobama s invaliditetom da se moraju prilagoditi potrebama tržišta rada, a poslodavcima da mogu dobiti kvalitetnog radnika i ostvariti značajna poticajna sredstva za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Bilo je i politike

Po završetku Foruma aktivisti mladih SDP-a podijelili su nazočnima letke s informacijama o slučaju 80-postotnog invalida koji je dobio otkaz u gradskoj upravi, te navodno se verbalno sukobili s gradonačelnikom. Na politička prepucavanja reagirao je Darko Matić, u ime Povjerenstva za osobe s invaliditetom, priopćenjem u kojem stoji: "Ne ulazeći u pojedinačne navode letka koji nam je stavljen u ruke na kraju sinoćnjeg foruma, a ne ulazeći u pojedinosti olako izrečenih kvalifikacija, izričemo da niti jedna politička stranka, bila ona lijeva, centar ili desna, nema pravo graditi svoj politički marketing i rejting stvarajući od osoba s invaliditetom slučajeve te se na taj način preko njih prepucavati s suprotnom političkom stranom".


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati