29.07.2009

Folklorni ansambl Turopolje

Velikogorički folklorni ansambl „Turopolje“ djeluje više od trideset godina predstavljajući hrvatski folklor na smotrama i festivalima diljem svijeta. Broji do 400 aktivnih članova podijeljenih u nekoliko plesnih skupina i tamburaških sekcija, a također se može pohvaliti i pjevačkom skupinom. FA „Turopolje“ njeguje tradicijske vrijednosti i jedini je ansambl u Hrvatskoj koji posjeduje vlastitu radionicu izrade i održavanja narodnih nošnji pod vodstvom Tomislava Miličevića.


Ansambl je do sada gostovao u mnogim zemljama: Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Poljskoj, Turskoj, Engleskoj, Irskoj, Belgiji, Sardiniji, Kanadi, SAD-u, Egiptu, BIH, Portugalu i Australiji. U Hrvatskoj i inozemstvu do sada je ostvario više od 3500 nastupa. Članovi su uvježbani za čak tridesetak koreografija iz svih dijelova Hrvatske koje su zasnovane na izvornim formama, a neke od njih su umjetnički složene. Za mnoge ovaj ansambl slovi kao amaterski „Lado“.






FA „Turopolje“ je ponosni vlasnik brojnih međunarodnih priznanja i nagrada, a jedna od najdražih im je srebrna medalja u konkurenciji od 52 ansambla na festivalu u Llangollenu, u Velikoj Britaniji. Na Festivalu u Castrovillari u Italiji 1998. ansambl je osvojio prvo mjesto.


Hrvatska televizija snimila je ansambl za više svojih programa, neki od njih su: Dobro jutro Hrvatska, Lijepom našom, Naše narodno blago, novogodišnji program, dječji program i dr. Televizija Velike Britanije BBC snimila je emisiju o ovom ansamblu u trajanju od 45 minuta. Prošle godine na petnaestom susretu folklornih ansambla u Čakovcu FA „Turopolje“ proglašen je najuspješnijim.


Osim navedenih priznanja i nagrada ovaj ansambl ponosi se audijencijom kod pokojnog Pape Ivana Pavla II., našeg predsjednika Stipe Mesića i slovenskog predsjednika. FA „Turopolje“ rado prima i nove članove, pa se mogu priključiti svi zainteresirani.

S.K.



Komentari
Prikaži ostale komentare ...



Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura