08.06.2010

Edukacijsko jutro o holokaustu

Proslavljeni hrvatski filmski producent Branko Lustig, dobitnik Oscara za filmove "Gladijator" i "Schindlerova lista", jutros je u Kinu Gorica predstavio velikogoričkim osnovnoškolcima film "Dječak u prugastoj pidžami" te ispričao svoju životnu priču o djetinjstvu u nacističkim logorima.

lustig1.jpg
Zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos i producent Branko Lustig

Edukacijsko jutro o holokaustu nastalo je u suradnji Grada Velike Gorice i Udruge Festival suvremenog židovskog filma u Zagrebu koja je u svibnju uspješno organizirala četvrti po redu istoimeni festival pod predsjedanjem Branka Lustiga.

78-godišnji producent punoj dvorani Gorica ispričao je svoju, pravu filmsku, priču o odvajanju od obitelji u Osijeku, teškom djetinjstvu u logorima smrti, neljudskim uvjetima prisilnog rada u rudnicima(kao 13-godišnjak), ali i o dobrim ljudima koji su ga nekoliko puta spasili od neizbježne smrti i konačno ponovno spojili s majkom nakon oslobađanja.

lustig2.jpg
Dvorana kina Gorica ispunjena velikogoričkim osnovnoškolcima

Priča je zaokupila misli svih u dvorani Gorica koji o ovim strahotama vjerojatno ne znaju mnogo, a sada su je čuli od svjedoka jednog vremena koji po riječima samog g.Lustiga "nikad se ne ponovila". Budu li ikada više čuli za ovu priču bit će to zasigurno na filmskom platnu u filmu o Branku Lustigu i njegovom putu od Aushwitzca do pozornice kazališta Kodak u Los Angelesu.

Na kraju svoga izlaganja
uputio je poruku osnovnoškolcima: "U životu ćete uvijek sresti i dobre ljude, kao što je rekla Anna Frank da u svakom čovjekovom srcu se krije malo dobra, e to dobro je mene spasilo. A ne može se tražiti ako se ne pruža, i ako pružate dobro siguran sam da je to jedini način da se ova povijest više ne ponovi".


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati