06.02.2011

Dvije tvrtke ratuju za centar dijalize u Gorici, bolesni čekaju

Nakon što je 2009. godine potresla javnost, bitka za privatizaciju mreže hrvatskih dijaliza preselila se na Velikogoričke ulice. Naime, 60-ak dijaliziranih pacijenta s tog područja potpisalo je peticiju i ovih dana planira blokirati cestu, te prosvjedovati gradskom upravom, jer nova i vrhunski opremljena dijaliza poliklinike Auxilium, na adresi Kolodvorska 64, nikako da dobije dozvolu za rad.

Dvije dijalize su previše

– Preko naših bolesnih leđa tvrtke se bore za dijelove kolača, vrijednog više od 400 milijuna kuna, koliko država godišnje izdvaja za dijalizu – rekao je Zlatko Knezić (60)jedan od dijaliziranih pacijenta. Nitko, kažu pacijenti, ne gleda njih koji svaki drugi dan na dijalizu putuju više od 4 sata u bolnicu Rebro i natrag pa uz 4-satno ležanje sve traje osam sati i dulje.

– To putovanje plaća HZZO-a od 800 do 1800 kuna mjesečno po pacijentu – otkrio je Knezić i dodao da bi otvaranjem ove dijalize i HZZO uštedio priličan iznos. Iz poliklinike Auxilium, tvrde, otvorenje je zaustavila tvrtka Ho-Med, koja u Hrvatskoj zastupa njemačku tvrtku Frezenius – jednog od najvećih proizvođača dijalizatora i opreme.

– Oni planiraju otvoriti svoju dijalizu u Gorici pa su "zaustavili" komisiju Ministarstva zdravstva koja je još 21. siječnja trebala doći u polikliniku kako bi sve provjerila i izdala dozvolu za početak rada – rekao je Ante Rajkovača, predsjednik upravnog poliklinike Auxilium, koja je u projekt uložila 1,200.000 eura. Problem je nastao, objašnjava, nakon što se tvrtka Euromedic, koja je bila vlasnik dijaliza na Svetom Duhu, one u Zaboku i gospićkoj bolnici, prije mjesec i pol povukla, a spomenute dijalize preko Ho–Meda kupio Frezenius, koji je do tada imao samo one u Delnicama i Đakovu.

Suglasnost za otvaranje dijalize u Gorici Ho-med je od HZZO-a dobio četiri mjeseca poslije Auxiliuma, pa sada, tvrdi Rajkovača, ne biraju sredstva da zaustave početak rada .

– Za zgradu u kojoj poslujemo u prosincu su ishodili rješenje o rušenju, a imam i dokument koji dokazuje da je Ho-Med to učinio u dogovoru s vrhom Frezeniusa – tvrdi Rajkovača.

Iskoristili su, pojašnjava, to što se dijaliza nalazi u prizemlju zgrade, čiji prvi i drugi nema građevinu dozvolu.

– Odvjetnik Ho -meda poslao je u MZSS rješenje o rušenju, samo dan nakon što je Komisija najavila dolazak, pa je ministarstvo sve odgodilo dok iz Ministarstva graditeljstva ne dobiju odgovor hoće li se rušiti i prizemlje u kojem se nalazi dijaliza – pojasnio je Rajkovača. Prizemlje pak, ističe, ima sve dozvole, a protiv rješenja o rušenju katova Grad vodi spor jer u njima posluju gradske tvrtke Komunalac i vodoopskrba– upozorio je Rajkovača. Čekajući kraj spora poliklinika Auxilium će propasti.

Auxilium čeka propast

– Zaposlili smo ljude i zbog odgode izgubili 150 tisuća kuna – otkrio je Rajkovača i dodao tako mogu još dva mjeseca. Iz Ho-Meda, kažu, točno je da je njihov odvjetnik u MZSS poslao rješenje o rušenju, no pacijenti iz Gorice ne trebaju strahovati jer Frezenius će svoju, u prostorijama bivšeg Velkoma, otvoriti u lipnju.

– Nismo mi krivi Auxiliumu što je dijalizu otvorio u zgradi bez građevinske dozvole – naglasio je direktor Ho-Meda Davorin Đenović i dodao da će Frezeniusova dijaliza imati sve potrebne dozvole i vrhunsku opremu. Istakao je i da je Rajkovača donedavno bio zaposlenik Ho-Meda te je iza leđa planirao otvaranje Auxiliuma, te time ugrozio poslovanje.

– Znao je što planiramo, a onda u realizaciju krenuo sam. O tome da smo bili u dogovoru s nekim od inspektora i ishodili rješenje nema ni govora – tvrdi Đenović.

– Otvorenje dijalize u Gorici čekali smo kao ozebao sunce. Tri puta tjedno do Rebra i natrag putujem četiri sata – očajan je pacijent Zlatko Knezić, koji je od lipnja nestrpljivo iščekivao otvaranje. Njega, da bi stigao na dijalizu uvijek netko mora voziti, pa, kaže, sreća da mu je kći na porodiljskom jer ostali članovi obitelji rade i morali bi se nekako mijenjati.

– Rajkovača nije ispričao cijelu istinu – poručuje direktor Ho-Meda. Naime, Rajkovača je, tvrdi Đenović, kao zaposlenik Ho-Meda godinu dana primao plaću i znao poslovne planove, a u isto vrijeme je bez znanja nadređenih uređivao polikliniku Auxilium.

– Sam je izabrao mjesto za svoj posao, dok smo mi čekali svu dokumentaciju i dozvole jer u posao želimo ući isključivo u skladu sa Zakonima – poručuje Đenović.

autor: Sonja Hoffman / Večernji listKomentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.