18.05.2010

Duh renesanse

Večeras u 19 sati u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održat će se predavanje pod nazivom "Duh renesanse". Predavanje uz prezentaciju Kulturne udruge Nova akropola vodit će Amalija Kranjec Markešić.

Nakon srednjeg vijeka, zatvorenog u utvrde i teološka promišljanja, Europa se budi s jednim novim osjećajem životnosti. Humanistički mislioci otkrivaju vrijednost čovjeka, nadahnjujući se na antičkim izvorima, prenesenim zahvaljujući Arapima. Budi se umjetnost u raskoši Michelangelovog, Botticelievog i Leonardovog talenta. Rađa se nova znanost, temeljena na promatranju prirode i eksperimentu.

Ispod svih vidljivih promjena koje ovo vrijeme donosi teče struja hermetičkih učenja alkemičara, astrologa, filozofa, umjetnika, koja ih povezuje s drevnim izvorima skoro zaboravljenih znanja Rima, Grčke i još dalje, sve do drevnog Egipta. Što nama danas znači renesansa, koja je u korijenima modernosti i mogu li pouke renesanse biti od koristi čovjeku 21. stoljeća?Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati