20.12.2010

Drvo iz kojega je izraslo Turopolje

Krajem prošloga tjedna u Velikoj Gorici je predstavljena posljednja knjiga Katje Matković Mikulčić posvećena drvu koje je izgradilo Turopolje.

Fotomonografija "Hrast - drvo Turopolja" nastajala je posljednjih desetak godina, a na 160 stranica velikog formata sadrži 140 fotografija krajolika, arhitekture i predmeta izrađenih od hrasta. Sve to popraćeno je tekstom, pričama i pjesmama o ovome plemenitom stablu.

hrastpredstavljanjeknjige.jpg
Predstavljanje je pobudilo velik interes publike koja je ispunila gradsku vijećnicu

- Istraživačkim, pjesničkim, etnografskim i dokumentarnim pristupom dana je slikovna živost knjizi i ona je poticaj za odlazak u šumu da svim osjetilima doživite što je to drvo hrast - rekao je na predstavljanju knjige dr. Tihomir Žiljak.

Hrast je drvo za građu, njegov plod žir osnova je šumskog hranidbenog lanca, kora mu je ljekovita, a bio je osnova gospodarstva ovoga kraja ispričao je Marko Ružić te zaključio da je hrast zavičajni fenomen ovoga kraja. Većinu fotografija zastupljenih u ovoj knjizi uslikao je Stipo Bilić, a osim njega tu su i fotografije Višnje Huzjak, Drage Kolarca i drugih, kao i arhivske fotografije Muzeja Turopolja.
Dizajn knjige izradio je Mate Lovrić, a grafički ju je uredio Željko Vučak.

hrast2.jpg
Autorica se posebno zahvalila svima koji su pomogli u nastajanju fotomonografije

Sama autorica istaknula je kako je posao biti težak, osim desetogodišnjeg prikupljanja materije, teško se bilo i odlučiti kako od 2000 slika odabrati one koje će ući u knjigu. Za samu knjiga Katja Matković Mikulčić je rekla: 

- Knjiga je vraćanje duga stablu iz kojega je izraslo Turopolje!Komentari
03.11.2011 - gost
Drvo(HRAST) iz kojeg je izraslo Turopolje..
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati