°C 17

Veliki jubilej u DVD-u Rakitovec

11.09.2017.

ivana

Prvih 90 godina je iza Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rakitovec koje je veliki jubilej proslavio sa svojim sumještanima, kolegama vatrogascima i prijateljima društva proteklog vikenda.

Prebirala su se sjećanja, anegdote, iz davnih i ne tako davnih dana, prisjećalo se i kolega vatrogasaca koji više nisu među njima, razgovaralo se i o planovima i željama, ali najviše od svega osjećala se radost druženja koja je u Društvenom domu u Rakitovcu okupila brojne goste na proslavi 90. rođendana DVD-a Rakitovec

-Društvo je nastalo davne 1927. godine, a osnovala su ga četiri entuzijasta, ljudi koji su imali volje i znanja, a sve zbog potrebe jer su požari bili česti kako su i kuće u ono vrijeme bile drvene. Sredstava tada nije bilo, ali je tadašnja Šumarija poklonila zaprežna kola DVD-u Rakitovec i štrcaljku čime su izlazili u ono vrijeme na teren-prepričao je gospodin Damir Kovačević, potpredsjednik DVD-a Rakitovec te ujedno i novi predsjednik Mjesnog odbora.Među prvom opremom bila je motorka koju im je tada poklonila drvna industrija, a za prostorije su se pobrinuli sami.

-Drvna industrija nam je poklonila drvnu građu, pa su vatrogasci skupljali donacije po selu kako bi imali gdje odložiti vatrogasnu opremu i sagradili su prvi vatrogasni dom na starom mostu gdje je danas kip svetog Florijana u Rakitovcu. Taj dom je dva puta poslije nadograđivan, a kada je postao premali srušen je i sagrađen je današnji vatrogasni dom. Cijelo vrijeme smo bili aktivno društvo, i za vrijeme Domovinskog rata. Kako je istaknuo predsjednik Vatrogasne zajednice, uvijek smo bili zlatna sredina-dodao je Kovačević koji je sam u DVD-u već 40 godina.U društvu je danas 30-ak aktivnih članova, a tu je i dvadesetero djece koju treniraju i koja su njihov zalog za budućnost ovog društva. Želja za godine pred njima je obnova voznog parka te obuka vatrogasaca kako bi samostalno mogli na intervencije.

Među 250 gostiju na proslavi bilo je i prijateljsko društvo iz Velikog Trgovišća, a sastala su se i tri kuma zastave, simpatizeri i sponzori ovog Vatrogasnog društva, to su Franjo Sever, Zlatko Mihanić i Ivica Sever.

(foto: Nikola Sever)

Galerija slika

Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec Veliki jubilej proslavio je DVD Rakitovec