°C 8

Turopoljski stol kroz četiri godišnja doba

10.04.2018.

Redakcija

Gimnazijalci Tituša Brezovačkog u četvrtak će u Gradskoj knjižnici predstaviti zanimljiv učenički projekt „Turopoljski stol kroz četiri godišnja doba“.

Riječ je o projektu kojeg su u sklopu fakultativne nastave „Kulturna geografija“ pod vodstvom Josipe Rodić, profesorice geografije, osmislili zagrebački gimnazijalci, a realiziran je kao dio projekta „Okusi i mirisi mog zavičaja“.

„Turopoljski stol kroz četiri godišnja doba“ predstavljen je i na prošlogodišnjoj Smotri turističke kulture koja se već deset godina održava u gradu Hvaru s ciljem istraživanja i očuvanja prirodne i kulturne baštine Republike Hrvatske i obrazovanja mladih o kulturi i turizmu.

Učenici su na temelju priprema, razgovora s bakama, roditeljima i svima koji su vezani za očuvanje tradicionalnih vrijednosti prezentirali graditeljsku baštinu, nošnje, pjesme i plesove Turopolja, kao i načine obrade zemlje, obrte i spremanje tradicionalnih jela.

Gimnazijalci će svoj projekt u Gradskoj knjižnici Velika Gorica putem video prezentacije predstaviti u četvrtak, 12. travnja, s početkom u 19 sati, a susret i predstavljanje projekta održat će se pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Velike Gorice.

Foto: Gradska knjižnica Velika Gorica