°C 8

Salama, mast i špek od turopoljskog pajceka u prodaji

13.03.2018.

Ivana Crnković

Suhomesnate proizvode od autohtone pasmine, turopoljske svinje, jučer je predstavio OPG Stanilović iz Lukavca, a degustirali su ih zagrebački i gorički gradonačelnici, Milan Bandić i Dražen Barišić.

Promocija proizvoda od mesa turopoljske svinje održana je u Hotelu Garden Hillu, a predstavio ih je vlasnik OPG-a Željko Stanilović koji na svom imanju ima četiri uzgojno valjane krmače i dva nerasta.

- Za sada je ovo testna proizvodnja ali se može povećati tri do četiri puta. Ove smo godine preradili sedam uzgojno valjanih jedinki i napravili smo oko 500 kilograma proizvoda - rekao je Željko Stanilović.

Razlika između turopoljske i obične svinje je da turopoljska svinja ima svega 40% mesa u svome trupu, sazrijevanje traje dvije godine naspram manje od godinu dana obične svinje, a kako se za ishranu koristi samo domaća hrana te su potrebni vanjski prostori, naglašeno je da su ulaganja u ovakav proizvod daleko veća od uobičajenih suhomesnatih proizvoda. 


Proizvode od mesa turopoljske svinje, špek, šunku, salamu i mast probali su i gradonačelnici Milan Bandić i Dražen Barišić.

- Dojmovi su izvrsni. Mi cijeli život u kućnim radinostima na tradicionalan način pripremamo ovakve proizvode, međutim Željko Stanilović je čovjek koji cijeli život radi taj posao i sada je konačno uspio formirati to u proizvod koji može ići na tržište. On za sada ima male količine, ali to je dobar put kojim ćemo sigurno ići i u budućnosti - rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

- Poznato je da Grad Zagreb briše administrativne granice kada su u pitanju kvalitetni projekti i zato ćemo ići zajedno s ovim projektom da očuvamo autohtonu pasminu turopoljske svinje - rekao je zagrebački gradonačelnik. 

Plemenita opčina turopoljska kao jedan od prioriteta u svom radu ističe upravo proizvodnju i brendiranje mesnih proizvoda od turopoljskog pajceka te su uvijek ponosni na uspjehe uzgajivača ove pasmine.

-Čestitamo obitelji pl. Stanilović na upornosti i vjerujemo kako će reakcija tržišta pokazati da postoji mjesto za kvalitetne eko proizvode od turopoljske svinje. Cilj Plemenite opčine turopoljske je u ovoj godini pokrenuti svoju liniju proizvoda i manjim uzgajivačima omogućiti plasman tih proizvoda kroz POT - naglasio je župan Plemenite opčine turopoljske Juraj Odrčić.

Galerija slika

Salama, mast i špek od turopoljskog pajceka u prodaji Salama, mast i špek od turopoljskog pajceka u prodaji Salama, mast i špek od turopoljskog pajceka u prodaji